Učitava se

Kucajte za pretragu

Zlatiborski okrug – Selidba pčela

Užice Zlatiborski okrug

Zlatiborski okrug – Selidba pčela

Podeli

Za pčelare Zlatiborskog okruga počela je sezona selidbe košnica u krajeve gde je bagrem počeo da medi, tako da se i broj košnica na imanjima gde se oni drže, smanjio. Vladan Škodrić, predsednik Pčelarskog društva „Zlatibor“ Čajetina,i sam je deo svojih košnica preselio ka Loznici gde je bagrem ucvetao . Sa njim smo razgovarali o selidbi, kao i o tome kako su se snalazili pčelari čajetinskog udruženja u vreme vanrednog stanja, da li su imali štete u pčelinjacima i kakve se aktivnosti trenutno sprovode.

Pčele su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka, kažu stručnjaci, jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Prema statističkim podacima, u Srbiji oko 20.000 pčelara uzgaja 1,3 miliona pčela koje godišnje mogu proizvesti i 12.000 tona meda. Ali, pčele su osetljiva društva o kojima se pravilno mora starati, a u vreme vanrednog stanja koje je zahtevalo propisana ponašanja to nije uvek bilo moguće.

„Mogu vam reći vrlo teško je bilo u početku jer i sami znamo da je starijima od 65 godina bilo zabranjeno kretanje. Međutim, nakon nekog vremena Savez pčelarskih organizacije Srbije se izborio da dobijemo identifikacione kartice za sve članove kako bismo mogli da se krećemo ujutru od 5-20 časova uveče, i zahvaljujući tome situacija se malo poboljšala. Ipak štete ima i moramo je snositi mi“, rekao je Vladan Škodrić, predsednik PU „Zlatibor“ Čajetina.

Štete su nastajale zbog uginuća pčela koje u prelaznom periodu nisu imale dovoljno hrane, a pčelari, zbog zabrane kretanja, nisu bili u mogućnosti da se za to postaraju. Ipak, takvih je slučajeva malo. Trenutno su pčelari iz našeg kraja zauzeti selenjem pčela u krajeve gde je bagrem počeo da medi.

„Većina pčelara naših udruženja ide u predele oko Kragujevca i Kraljeva, jedan broj odlazi niz Drinu, ka LJuboviji a manji dao na Kosmaj“ dodaje Škodrić.

Uprkos velikom značaju koje pčele imaju, neretko se dešavaju pomori ovih insekata izazvani ljudskim nemarom kojim, osim što utiču na celokupan ekosistem, izazivaju i veliku materijalnu štetu vlasnicima košnica. U čajetinskoj opštini poljoprivrednici prilično vode računa o tome kako i kada prskaju svoje voćnjake hemijskim preparatima koji su štetni za pčele, ali se u poslednjih nekoliko godina javio drugi problem.

„I ove godine, na žalost, dvojici naših pčelara sa Rudina, ukradene su četiri košnice. To se dešava poslednjih sedam-osam godina i to uvek na tom potezu. Ovim putem bih zamolio mlade pčelare da se ne drže starih nepisanih pravila da moraju da ukradu jednu košnicu da bi bio pčelar. Ako to stvarno rade početnici neka se obrate u udruženje i dobiće roj na poklon“, dodaje predsednik pčelarskog društva „Zlatibor“.

Čajetinsko udruženje pčelara koje broji oko 100 članova, funkcioniše dobro zahvaljujući subvencijama koje dobija kako od Republike, tako i od lokalne samouprave koja im u mnogo čemu izlazi u susret. Nedavno je Udruženje zahvaljujući Sportskom centru Čajetina dobilo i svoje prostorije što će olakšati dalji rad .

Mirjana Ranković Luković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×