Učitava se

Kucajte za pretragu

Ženski centar Užice:Treći femicid u Zlatiborskom okrugu – stop ubijanju žena!

Užice Zlatiborski okrug

Ženski centar Užice:Treći femicid u Zlatiborskom okrugu – stop ubijanju žena!

Podeli

Povodom nedavne smrti žene u Užicu, koju je, prema medijskom izveštavanju, muž usmrtio nožem, Ženski centar Užice se oglasio pitajući nadležne da li su svi akteri u sistemu zaštite preduzeli sve mere kako bi sugrađanka danas bila među živima.

Iz Ženskog centra Užice podsećaju da je to treći femicid u poslednjih godinu dana u Zlatiborskom okrugu i da su žene ubijene i u Kosjeriću i Arilju, dok je njih najmanje 30 ubijeno u Srbiji 2018. godine.

 

 Deo saopštenja

U Užicu je 2.4.2019. godine, prema medijskom izveštavanju, muškarac  usmrtio nožem ženu od koje se nedavno razveo. Prema navodima medija žena ga je ranije prijavljivala za nasilje, zbog čega mu je bila izrečena hitna mera udaljenja iz stana i zabrana prilaska. Tom prilikom oduzeta mu je i lovačka puška. Ubistvo je izvršio u prizemlju zgrade (podrumu) u kojoj je ona živela, u jutarnjim časovima kada je krenula na posao. Nakon toga  izvršio je samoubistvo.  Samoubistvo nakon ubistva ukazuje na emotivnu zavisnost nasilnika koja se ogleda u „nemogućnosti“ da podnese život bez partnerke, na potrebu za osvetom zbog toga što ga je napustila, kao i na patrijarhalno ubeđenje da je žena muškarčevo vlasništvo o kome on odlučuje.

Femicid je rodno zasnovano ubistvo, učinjeno nad ženama, devojkama, devojčicama pa i bebama ženskog pola od strane osoba muškog pola.

Da bi se neko ubistvo okarakterisalo kao femicid učiniocu mora biti relevatan pol žrtve, tj. upravo činjenica da je žrtva žena. Kao takav, femicid je zločin protiv žena, motivisan mržnjom prema ženama, prezirom i osećajem nadmoći, u kom počinilac misli da ima pravo da oduzme život ženi.

Mreža žena protiv nasilja izveštava o broju femicida u poslednjih 9 godina na osnovu medjiskog izveštavanja. Predmet izveštaja su samo femicidi učinjeni u porodično partnerskom kontekstu, gde je punoletna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Ovi izveštaji i dalje su jedini javno dostupan izvor podataka o rasprostranjenosti i karakteristikama femicida u Srbiji. U 2018-oj  godini u Srbiji je ubijeno najmanje 30 žena. Broj femicida je gotovo nepromenjen iz godine u godinu. Broj bi mogao biti i veći imajući u vidu mogućnost da nisu svi slučajevi dospeli u medije, kao i da nije moguće utvrditi koliko je žena umrlo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Nepromenjen broj femicida govori o neodlučnosti i neuspehu države da i pored brojnih zakona i mera, stane na put ubijanju žena. Neophodno je ispitati zašto postojeći zakoni i mere nisu dale efekta i sprečiti da i druge žene budu ubijene.

Ženski centar Užice/ SOS telefon Užice

 

 

1 Komentara

  1. Žena 05/04/2019

    Ako je Ona uradila sve da se zaštiti i oslobodi psihopate, ako je sistem uradio sve da je zaštiti od psihopate, kako je ipak mrtva? Gde se tada traži rešenje? U izboru muškarca? Zašto se uopšte upuštamo u veze s problematičnim likovima i zašto ne odemo na PRVI znak ludila? Žene, vaspitavajte svoje ćerke da nisu ni majke ni sluškinje muškarcu; u sinove da ne traže drugu majku već partnerku u svemu.

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×