Učitava se

Kucajte za pretragu

Zasadi svoj kiseonik!

Užice Zlatiborski okrug

Zasadi svoj kiseonik!

Podeli

Užice će imati novo drveće jasena i javora. U gradu, u kojem prema nekim procenama postoji 16 hiljada individualnih ložišta, lokalna samouprava  odlučila je da svojim sugrađanima pokloni sadnice javora i jasena i tako, izmedju ostalog,  pokuša da popravi kvalitet vazduha, koji je zagađen oko 90 dana godišnje.

16000 stabala – plakat.cdr

Zamenik gradonačelika Užica Ivan Stanisavljević je rekao da se u akciju mogu uključiti i privatni preduzetnici koji će, kao i građani, sadnice posaditi u svojim dvorištima.

-Ovaj projekat ima veliki značaja ali će njegova realizacija najviše zavisiti od zainteresovanosti naših građana. Sa stanovišta struke pošumljavanje je jedan od najboljih metoda za dugoročno rešavanje problema zagađenosti vazduha. U pitanju su sadnice jasena i mleča koji je jedna vrsta javora. Ovakve investicije su moguće zato što je Užice jedna od ekonomski najstabilnijih lokalnih samouprava, istakao je Stanisavljević.

Ivan Stanisavljević

Zainteresovani građani se mogu prijaviti na sajtu grada, putem e-mail adrese ijasamodgovoran@uzice.rs, na telefon 592-421 ili u prostorijama odeljenja za zaštitu životne sredine.

Volonteri kancelarije za mlade Užice su prepoznaali ovu akciju kao jako bitnu pa će svake nedelje, do kraja februara deliti flajere i informisati građane o akciji.

Da li bi trebalo da napomenemo da jedno stablo godišnje proizvede 40m3 kiseonika, a da 7 stabala proizvedu godišnju potrebu kiseonika za jednog čoveka?

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×