Učitava se

Kucajte za pretragu

Za Zlatiborski okrug još 950 vakcina protiv sezonskog gripa

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Čajetina Užice Zlatiborski okrug

Za Zlatiborski okrug još 950 vakcina protiv sezonskog gripa

Podeli

Zavodu za javno zdravlje Užice je danas distribuirano još 950 doza četvorovaletne Vaksigrip vakcine protiv sezonskog gripa.

Užice je dobilo 405 doza vakcina, Priboj 105, Čajetina i Nova Varoš po 100. U Arilje će biti distribuirano 80 doza vakcina, u Bajinu Baštu, Požegu i Prijepolje 40, u Sjenicu i Kosjerić 20.

Vakcina će do petka biti dostavljena domovima zdravlja na teritoriji Zlatiborskog okruga nakon čega će otpočeti vakcinacija.

Vakcina se može koristiti kod dece starije od šest meseci i kod odraslih.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice navode da se vakcinacija protiv gripa preporučuje trudnicama i bebama starijim od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema i kardiovaskularnog (uključujući astmu).

Vakcina protiv gripa se preporučuje i dijabetičarima i gojaznima, odnosno osobama sa metaboličkim poremećajima, te sa bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom uključujući osobe inficirane HIV virusom i primaocima transplantata.

–   Takođe vakcinacija protiv gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno – zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima, dodaju iz Zavoda za javno zdravlje Užice poručivši da jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije.

Inače, virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru.

Podsetimo, ranije je rečeno da je domovima zdravlja u okrugu potrebno 7 400 doza vakcine protiv sezonskog gripa. Brzo je potrošeno 13 500 doza vakcina koje je ZZJZ Užice početkom oktobra podelio domovima zdravlja u Zlatiborskom okrugu, a potom i njih 900, koje su distribuirane domovima zdravlja u okrugu sredinom oktobra

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×