Učitava se

Kucajte za pretragu

Užičke nastavnice tužile direktora škole

Zlatiborski okrug

Užičke nastavnice tužile direktora škole

Podeli

Užičkim prosvetnim radnicama-učiteljici Vesni Kovačević i nastavnici Biljani Crnić iz izdvojenog odeljenja Prve osnovne škole kralja Petra II u Staparima prekinut je radni odnos iz, za sada, nerazjašnjenih okolnosti. One su na konferenciji za novinare rekle da više ne rade jer nisu članice Srpske napredne stranke. 

Vesna Kovačević, koja je 22 godine radila na odredjeno, tvrdi da joj je radni odnos prekinut bez disciplinskog postupka, na kome bi se dokazala njena teška povreda radne obaveze, koju je direktor škole, Danijel Radović, naveo u obrazloženju za prekid njenog radnog odnosa. Kovačević je pojasnila da  jedan dan nije došla u u školu, da je pronašla odgovarajuću zamenu, ali da o tome nije obavestila direktora. Za to, kako je navela, nije bilo prilike. 

Nastavnica Biljana Crnić, koja je pet godina radila kao nastavnica srpskog jezika, tvrdi da joj ugovor nije produžen jer joj je direktor rekao da mu nije u interesu da ona radi u školi. Crnić kaže da je zamenjena osobom koja nije uzeta sa spiska tehnoloških viškova, a takodje je sa ugovorom na odredjeno vreme. 

Otpuštene radnice svoj problem iznele su na konferenciji na koju je užičke novinare pozvao Savez za Srbiju. Ivana Parlić, iz užičkog Saveza za Srbiju, poručuje da slučaj otpuštenih prosvetnih radnica nije usamljen, već samo jedan od primera sa kojim se susreću zaposleni u javnom sektoru. Ona je iznela podatak u kojem se procenjuje da je u Srbiji najmanje 200.000 ljudi koji su zaposleni ugovorima na odredjeno, a da je to mehanizam ucene glasača i njihovih porodica. Parlić je zaključila da su radnici u Srbiji koji rade na odredjeno političko roblje. 

Posle iznetih optužbi, redakcija Radio Lune kontaktirala je direktora Prve osnovne škole Kralja Petra drugog u Užicu, Danijela Radevića. On je, podsetimo, na to mesto došao u junu prošle godine. Radević je kratko poručio da ne želi da daje komentar na optužbe zbog toga što su protiv njega podnete tužbe i da će sačekati presudu suda. Do tada, dodao je, ne želi da daje nikakve izjave. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×