Učitava se

Kucajte za pretragu

Užice dobilo prvu“pametnu školu“

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Užice dobilo prvu“pametnu školu“

Podeli

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Realizacijom projekta pametnih gradova Užice je dobilo prvu pametnu školu sa smart sistemom.

Prva osnovna škola kralj Petar drugi iz Užica  je prva „pametna škola“u Zlatiborskom okrugu i jedna od 15 pametnih škola u Srbiji.

Za kompletno opremanje ove škole najnovijom tehnologijom Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj izdvojilo je 24, 8 miliona dinara, istakla je Marija Trmčić, članica gradskog veća zadužena za društvene delatnosti.

Marija Trmčić Bogojević

Korišćenje najnovijih tehnologija unaprediće rad sa učenicima a nastavnicima je veoma važno korišćenje interaktivnih tabli, istakao je Danijel Radević.

„Uz dve koje smo imali, dobili smo još 15 kontrolnih tabli koje podrazumevaju računar,  projektor i tablu. Zahvaljujući njima pratićemo digitalne sadržaje, multimedije, elektronske udžbenike. Sve će biti modernije, jednostavnije, atraktivnije i za decu mnogo brže.

U školi ćemo imati 17 interaktivnih tabli koje smo instalirali u svakoj učionici i kabinetu. Nastavno osoblje je obučeno za korišćenje ovih tabli. Table će se koristiti u nastavi od 1. do 8. razreda od početka sledeće školske godine. Tabla funkcioniše pomoću touch screen-a, omogućava nastavniku da u toku rada kombinuje različite audio i video sadržaje. Deci će nastavne jedinice biti predstavljene na najbolji mogući način. Očekujemo da će u narednom periodu rezultati učenja biti značajno bolji.“-rekao je direktor Prve osnovne škole kralj Petar drugi.

U okviru projekta Pametne škole dobili smo i sistem kontrolisanog pristupa školskoj zgradi i prostorijama, istakao je Danijel Radević.

„Na ulazima u školu postavljeni su senzori koji će beležiti ulazak i izlazak svih osoba koja ulaze u školu. Učenici i nastavnici će dobiti kartice. Senzori će očitavati kartice i u svakom trenutku imaćemo podatak koliko je učenika prisutno u školi, kad su ušli, izašli….Na taj način ćemo povećati bezbednost u školi. Dobili smo i video nadzor, 11 kamera koje će raditi 24 časa i snimati školske prostorije i školsko dvorište.“-istakao je direktor ove škole.

Danijel Radević

Grad Užice je preduzeo sve aktivnosti u vezi sa školskim obrazovanjem za same objekte u gradu, istakao je Nikola Maksimović, direktor Javnog preduzeća Užice razvoj. On je podsetio na kompletnu sanaciju i rekonstrukciju škole u Turici i na aktuelne radove na opremanju sportske dvorane u školi u Sevojnu. Trenutno se pripremaju projekti i projektna dokumentacija za saniranje nekoliko škola u gradi, istakao je Maksimović.

„U ovoj školi smo uradili dva projekta koja su dobila gradjevinsku dozvolu. Pored ugradjene opreme kompletna vrednost dva projekta je više od 300 miliona dinara. Odnosi se na kompletnu rekonstrukciju škole što se tiče gradjevinskih, mašinskih i elektro instalacija , nadogradnju škole i izgradnju sportske dvorane.  U narednom periodu sa projektom ćemo aplicirati kod Ministarstva i Kancelarije za javna ulaganja za sredstva neophodna za rekonstrukcije ove škole- “-rekao je Nikola Maksimović.

Nikola Maksimović

Prva osnovna škola kralj Petar drugi konkursila je i za sredstva iz oportuniteta u iznosu od dva miliona za zamenu starih školskih klupa.

Direktor Danijel Radević pozvao je roditelje da upišu decu u predškolski program. Od naredne školske godine za njih će biti obezbeđen po jedan obrok u školi.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×