Učitava se

Kucajte za pretragu

Užice dobilo 18 miliona dinara za mere populacione politike

Užice Zlatiborski okrug

Užice dobilo 18 miliona dinara za mere populacione politike

Podeli

Grad Užice i Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Ovim ugovorom sufinansiraće se mere usklađivanja rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja i edukacija iz oblasti populacione politike. Ukupna vrednost bespovratnih sredstava iznosi oko 18 miliona, dok je učešće Grada oko 3,7 miliona dinara. Sredstvima će, između ostalog, biti finansirana dogradnja radne sobe u vrtiću Maslačak u Sevojnu, nabavka tri vozila za patronažnu službu, nabavka ultrazvuka za EHO kukova, ali i upošljavanje mladih majki i jačanje međugeneracijske saradnje u seoskom turizmu i škola roditeljstva u Domu Zdravlja Užice.

Osim Užica sredstva je dobilo još 87 lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na javnom pozivu.

-Za ovu namenu iz budžeta smo obezbedili 650 miliona dinara, za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova. Najviše sredstava, oko 292 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta. Na ovaj način stvoriće se uslovi da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja u vrtićima širom zemlje, istakla je ovim povodom Slavica Đukić Dejanović ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Za nabavku medicinske opreme za opremanje odeljenja ginekologije i pedijatrije opredeljeno je oko 79 miliona dinara, za 31 jedinicu lokalne samouprave, kao i 29 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od oko 77 miliona dinara. U 58 gradova i opština sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od skoro 80 miliona dinara, a oko 13 miliona dinara namenjeno je za kupovinu kuća za mlade bračne parove.

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koju je podnelo 120 gradova i opština. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja, sufinansiraće se projekti 88 jedinica lokalne samouprave, i to: 26 u Vojvodini, 38 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 24 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Izvor i foto:Uzice.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×