Učitava se

Kucajte za pretragu

Užičani dobijaju kante za primarnu selekciju otpada

Užice Zlatiborski okrug

Užičani dobijaju kante za primarnu selekciju otpada

Podeli

U okviru projekta Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC, počela je raspodela kanti za primarnu selekciju u 2500 domaćinstava u Užicu.

Oko 220 domaćinstava u Užicu je dobilo kantu za otpad za recikliranje koja je zapremine 240 litara kao i kantu za mešani otpad od 120 litara.

Direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović je istakao da su kroz info sesije koje se održavaju u mesnim zajednicama građani pokazali interesovanje sa primarnu selekciju otpada.

-Selektovani otpad će se odvoziti od 25. februara i to jednom u 15 dana. Ukoliko otpad bude odlagan na pravi način kante će biti dovoljne da prihvate sav otpad. Mi smo spremili vozilo koje će privremeno odvoziti otpad za recikliranje dok nam ne stigne specijalizovano vozilo što očekujemo krajem marta, rekao je Oliver Ristanović direktor JKP Bioktoš.

Gradonačelnik Užica Tihomira Petkovića je rekao da je vrednost projekta 711 000 evra, od kojih 417 000 evra dobijaju JKP Bioktoš i Regionalna deponija Duboko.

-Spremni smo da realizujemo ovaj važan projekat i, iako smo lideri kada je u pitanju prikupljanje primarnog otpada u Srbiji, sa ovim projektom, koji smo započeli, računamo da ćemo biti u apsolutnom vrhu, kada je u pitanju primarna selekcija, jer smo čvrsto rešili da ovu šansu koju smo dobili iskoristimo. Ključ uspeha ovog projekta jeste kod građana Užica i siguran sam da će građani želeti da daju pun doprinos u realizaciji projekta primarne selekcije otpada, istakao je Petković.

Direktor Regionalne deponije Duboko Momir Milovanović je naveo da će u projekat biti uključeni i učenici srednjih škola i studenti koji će ići u domaćinstva i razgovarati sa građanima, pružati im pomoć oko primarne selekcije.

Dušan Sekulić iz Krčagova, čije domaćinstvo je dobilo ove kante, je istakao da je ovo jednistvena prilika da se građani uključe u selektovanje otpada i da u svojim kućama, na mestu nastanka otpada, i dodao da je red da konačno da i mi uđemo u evropske tokove sa otpadom.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×