Učitava se

Kucajte za pretragu

Uz Memorandum i energetska efikasnost u Užicu, Bajinoj Bašti, Priboju(AUDIO)

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje BioEn Istražujemo Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica UEko uPoMoc Užice Zlatiborski okrug

Uz Memorandum i energetska efikasnost u Užicu, Bajinoj Bašti, Priboju(AUDIO)

Podeli
Regionalni okrugli sto pod nazivom Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama, okupio je nedavno u Užicu energetske menadžere i predstavnike pojedinih lokalnih samouprava Zapadne Srbije. Na skupu se govorilo o Platformi znanja za energetsku efikasnost, tipologiji školskih objekata, o pravilnicima i alatima primenjivim u zgradarstvu, poput Kalkulatora za analizu primene mera energetske efikasnosti na školskim zgradama kojim se mogu sagledati dostupne mere i izabrati najbolje pri energetskoj sanaciji tih objekata. Regionalni skup u Užicu su organizovali Stalna konferencija gradova i opština i beogradski Arhitektonski fakultet, uz podršku projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama kojeg sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i BioEn projekta Regionalne razvojne agencije Zlatibor.
BioEn emisija

Grad Užice i Opštine Bajina Bašta i Priboj su potpisali sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Memorandum o razumevanju, u težnji da zajedničkim delovanjem unaprede znanja i energetsku efikasnost javnih objekata u lokalnim sredinama.

Saradnjom sa GIZ-om u okviru projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje Energetska efikasnost u javnim zgradama, po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, lokalne samouprave približiće se zacrtanim ciljevima da energetski saniraju javne objekte, učine ih komfornijim, uštede energiju, smanje potrošnju energenata i emisije štetnih zagađujućih materija u vazduh.

 • Tehničkom podrškom koju će nam GIZ pružiti putem ove saradnje bićemo spremniji da izvršimo prioritizaciju investicija u javne zgrade, ali imaćemo i veću spremnost za korišćenje potencijalnih donatorskih sredstava koja nam se pružaju, rekao je Petković.

Skoro deset godina GIZ, kao implementaciona organizacija Nemačke Vlade, intezivno sarađuje sa srpskim institucijama i organizacijama na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou kako bi u Srbiji stvorila regulatorni okvir i razvila oblast energetske efikasnosti u zgradarstvu. Ta oblast, po rečima višeg projektnog menaždera GIZ-a Svjetlane Đokić, bila je nova za Srbiju.

 • Danas sa zadovljstvom možemo da kažemo da je učinjen značajan pomak i da je Srbija jedna od zemalja u lideru, u smislu ostvarenog napretka. Kreirani su pravilnici, napravljeni različiti instrumenti i alati koji pomažu donosiocima odluka kako na pravi način da odaberu mere energetske efikasnosti, da ih primene, imajući u vidu optimalne uštede u novcu i u energiji, istakla je Đokić.
Tihomir Petković, gradonačelnik Užica


Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta

Saša Vasilić, zamenik predsednik opštine Priboj

U Srbiji se troši šest puta više energije nego u Nemačkoj, a 40 odsto te potrošnje odlazi na grejanje, električnu energiju i snabdevanje stambenih i javnih zgrada toplom vodom.

Da troškovi energije u javnim objektima predstavljaju ogroman problem i teret za lokalne i republičke budžete ukazuje direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić. Podseća da su te zgrade građene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u vreme kada energija nije računata kao trošak. 

 • Zgrade su se nekada pravile po volji i mašti arhitekata. Dom JNA, užičko pozorište, sve škole su napravljene kao da se nalaze u severnoj Africi. Sve su od stakla, a nalazimo se u brdsko- planinskim područjima gde je šest meseci hladno i gde je šest meseci grejna sezona, kaže Lukić.

Zbog ogromnih troškova za grejanje, po rečima Lukića, mala su ulaganja u razvojne programe i opremu javnih objekata.

 • Znači svaka ta ušteda, koja bi bila 10, 20, 30 odsto, bila bi usmerena za izgradnju komunalne infrastrukture, poslovne zone, jačanje lokalnog ekonomskog razvoja. A ona odlazi u vetar, u nebo, u grejanje visoko neefikasnih javnih zgrada, dodaje Lukić.
 Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor

Opština Bajina Bašta, po rečima njenog predsednika Radomira Filipovića, suočava se sa velikim izdacima za grejanje oko 50 objekata javne namene.

 • Naša lokalna samouprava, po mojoj slobodnoj proceni, otprilike na godišnjem nivou gubi negde oko 40 miliona. Priznaćete, nije mali iznos, kaže Filipović.

Zbog toga je Bajina Bašta uz pomoć GIZ-a uradila studije kako bi izgradnjom kotlarnica za grejanje koristila biomasu umesto fosilnih goriva. Lokalna samouprava je pomogla i obnovu devet javnih objekata.

 • Od toga smo zaista ponosni na rekonstrukciju osnovne škole Rajak Pavićević i stacionara u okviru našeg Doma zdravlja. Rezultati iz škole koja je potpunosti rekonstruisana su da je negde potrošnja energije oko deset puta manja od onoga što je bilo pre, kaže Filipović.

Užice je 2017. godine, u odnosu na godinu dana ranije, za jedan procenat smanjilo potrošnju energenata u javnim objektima, nakon što je na pojedinim primenilo mere energetske efikasnosti.

Energetski menadžer grada Vojo Đoković očekuje da rezultati analize pokažu da je Užice i prošle godine uštedelo prilikom potrošnje primarne energije u javnim objektima.

 • Ti objekti su prethodne godine potrošili oko 3880 tona ekvivalente nafte, što predstavlja određenu uštedu u odnosu na ranije godine, kaže Đoković.

Veće sume novca je Užice uložilo poslednje decenije kako bi konvertovalo kotlarnice u javnom sektoru i energetski saniralo javne objekte, škole i vrtiće. Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, energetska efikasnost za Užice nije nepoznanica.

 • U poslednjih nekoliko godina, u starteškom planiranju i upravljanju gradom, zauzela je važno mesto, prepoznajući u njoj sredstvo za ostvarivanje ekonomskih ušteda, ali i važnog činioca u poboljšanju kvaliteta životne sredine, kaže Petković.

Užice ima oko 130 javnih objekata čije troškove energije snosi i lokalna samouprava. Njihovo energetsko stanje je šarenoliko.

Narodni muzej, sportska hala u Velikom parku, zgrade Gradskog kulturnog centra, Gradske kuće, muzičke i Prve osnovne  škole kralja Petra II su među onim koji priželjkuju mere energetske efikasnosti.

Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske konfederacije, ove godine rekonstruisaće četiri školska objekta i vrtić u gradskom i seoskom području i u pojedinim uvesti daljinsko grejanje na pelet. Utopliće rekonstrukcijom i zgradu užičkog Narodnog pozorišta za koju je Evropska unija opredelila 150.000 evra.

Kako bi nabavili i ugradili stolariju i materijale za izolaciju spoljnih zidova na svojim domovima, kupili kotlove na pelet ili gas, i time smanjili potrošnju energije za oko 20 odsto, građani Užica pet godina dobijaju finansijsku podršku lokalne samouprave.

 • Do sada je uloženo oko 40 miliona dinara iz bužeta grada i finansirano 420 objekata, kaže Petković.

Po rečima Petkovića, mere energetske efikasnosti predstavljaju ključan korak u poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenju zagađenosti sa kojim se Užice više od tri decenije suočava.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić podseća da Priboj, poput najmanje 7 500 lokalnih samouprava sveta, korača ka ispunjenu cilja kojeg je zacrtao 2018. godine, potpisom u međunarodnoj Povelji gradonačelnika.

 • Mi smo se obavezali da ćemo do 2030. godine u Opštini Priboj smanjiti emisiju CO2 za 40 odsto, kaže Vasilić.

Učiniće to, objašnjava Vasilić, koristeći obnovljive izvore energije umesto fosilnih goriva za grejanje javnih objekata, uporedo, unapređujući energetski standard i komfor u javnim zgradama, primenom tehničkih i netehničkih mera i promenama u ponašanju. Energetskoj efikasnosti, Priboj je posvećen najmanje pet godina, otkako sarađuje sa GIZ-om.

 • Što se tiče zamene fosilnih goriva biomasom, mi smo krenuli samostalno 2016. godine i četiri objekta smo počeli da snabdevamo toplotnom energijom. Umesto uglja, koristimo drvni pelet. Paralelno sa tim merama smo uveli mere energetske efikasnoti u javnim zgradama, tako da smo u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, obnovili dečji vrtić koji se napaja sa tog izvora. OŠ Branko Radičević je već ranijim metodama dovedena u dobro stanje što se tiče energetske efikasnosti, kaže Vasilić.

Te mere su primenjene prilikom obnove vrtića Neven u Starom Priboju. Potrošnju energije smanjiće i u dve pribojske škole, Mašinsko-elektrotehničkoj i OŠ Desanka Maksimović čiju trenutnu rekonstrukciju finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima sa oko 500 miliona dinara.

Te dve škole biće među pet javnih objekata koje će, umesto fosilnih goriva zagrevati drvna sečka, po najavama Vasilića, od sledeće grejne sezone, po završetku gradnje kotlarnice kapaciteta 1, 8 megavata. 

Zagrevaće biomasa i pribojsku Gimnaziju koju, po rečima Vasilića, ove godine planiraju energetski da saniraju, kao i zgradu Opštinske uprave.

 • Radiće se u vezi vrtića, planiramo da radimo rekonstrukciju Doma zdravlja i Opšte bolnice Priboj, navodi Vasilić.

Ta opština će, po prvi put, ove godine sa deset miliona dinara pomoći da se unapredi i energetska efikasnost privatnih stambenih zgrada. Uporedo, za pojedine objekte javne namene, kojih je u Priboju oko 60, pripremaju projekte za rekonstrukciju.

 • Ono što je važno i bitno naglasiti jeste da lokalne samouprave treba prvenstveno da budu spremne po pitanju projektno- tehničke dokumentacije i rešavanja imovinsko- pravnih odnosa oko ovih projekata. Mi smo, u Opštini Priboj, ove godine predvideli preko tri posto budžeta za projektno-tehničku dokumentaciju, tako da ćemo skoro 45 miliona dinara izdvojiti samo za projektno- tehničku dokumentaciju upravo da bi bili spremni da povučemo sredstva, da li od pretpristupnih fondova Evropske unije ili od Vlade Srbije, kaže Vasilić.
Zgradarstvo ima najveće mogućnosti za energetske uštede jer je taj sektor odgovoran za više od 40 odsto ukupne potrošnje energije.

Srbija ima oko 16 000 javnih zgrada, većinom ogromnih energetskih potrošača. Mogućnost da uštedi energiju ima i oko 6 500 škola i vrtića. Profesor dr Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta napominje da je oko 50 godina starim školskim objektima ponovo potrebna rekonstrukcija, jer obnova pre 20 godina nije urađena kako treba. 

 • Od 2000. godine su dosta vršene intervencije, ali su se svodile na parcijalne intervencije, najčešće na zamene prozora. Mi zagovaramo ideju da je dobro napraviti celovitiju rekonstrukciju. Ukoliko se celovitija rekonstruiše zgrada, pogotovo u kontekstu obnovljivih izvora energije, onda imate taj edukativni aspekt- vi upoznajete decu od malih nogu sa mogućnostima primene obnovljivih izvori energije, da to nije nikava kosmička već normalna, dostupna tehnologija koja daje mnogo bolje rezultate, kaže Ignjatović.

Ignjatović je deo tima kojeg čine arhitekte, elektro i mašinski inženjeri sa Instituta Vinča, ETF-a, beogradskog Arhitektonskog i novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Taj tim je uz podršku GIZ-a izradio Nacionalne tipologije škola i vrtića, publikacije koje opisuju stvarno i idealno stanje školskih zgrada i fiskulturnih sala iz ugla energetske efikasnosti.

U bazi je trenutno 800 škola i oko 800 vrtića Srbije.

 • Prikupili smo podatke o starosti, građevinskim karakteristikama, načinima grejanja, stanju, rekostrukcijama koje su vršene. Potom smo radili mogućnosti unapređenja tih karakteristika da bi se omogućilo, uslovno rečeno, formiranje strategije kako bi se taj deo građevinskog fonda obnovio adekvatno, da ne bi radili nekakve paušalne ili individualne intervencije. Nadamo se da će ovi rezultati poslužiti da se donose bolje odluke u toj oblasti, kaže Ignjatović.

U nameri da ojačaju znanja i kadrovske kapacitete na lokalnom nivou o principima energetske efikasnosti i o odgovarajućim načinima održavanja energetski efikasnih sistema, GIZ od 2015. godine sarađuje sa energetskim menadžerima u Srbiji, sa zaposlenima u lokalnim samoupravama, obučava domare, direktore i nastavnike u školama i vrtićima, razvija pravilnike, praktične alate i instrumente za procenu troškova ulaganja i proračun mogućih ušteda energije u javnim zgradama.

Miodrag Gluščević iz Stalne konferencije gradova i opština ukazuje da bolji uvid u praktična znanja i iskustva pruža pokrenuta Platforma znanja u oblasti energetske efikasnosti.

 • To je jedan internet portal na kojem pokušavamo da sakupimo sva dosadašnja iskustva, alate, saznanja, analize u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koje su sprovedene u našoj zemlji, kaže Gluščević.

Napominje da će Platforma znanja služiti prevashodno lokalnim samoupravama, ali i da građanima pruža savete na koji način da primene mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

 • Može da bude korisna lokalnoj zajednici, istraživačima koji se bave ovom oblašću, te državnim organima, regionalnim razvojnim agencijama i onima koji se bave i koji imaju nameru da se na ozbiljan način bave pitanjima energetske efikasnosti, dodaje Gluščević.

Svejtlana Đokić iz GIZ-a napominje da je odabir ekonomski opravdanih i smislenih mera važan preduslov unapređenja energetskog standarda javnih zgrada.

 • Nije dovoljno samo uložiti novac u energetsku sanaciju objekata, već je potrebno promeniti i način razmišljanja. Potreban je domaćinski odnos prema tim objektima. Potrebno je da ljudi koji vode te zgrade i koji su zaduženi za njihovo upravljanje prepoznaju osnovne stvari- šta uraditi i koliko investirati. Lokalne samouprave treba da budu spremne i da imaju dobre kapacitete da primene sve te mere, da prepoznaju važnost ove teme i sve benefite koji su im na raspolaganju, kaže Đokić.

Te prednosti racionalnog korišćenja energije su donekle prepoznali Užice, Bajina Bašta i Priboj. I njih je GIZ odabrao za saradnike, kako kaže menaždere Bioen projekta Miloša Radojevića iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, prepoznajući ih kao lokalne samouprave koje su ostvarile najveće pomake u Srbiji na polju energetske efikasnosti u zgradarstvu.

 • Ni o ovoj temi, kao ni o mnogim drugim razvojnim temama, ne možete nikoga ni na šta naterati. Ovde je reč o dobrim đacima. Đacima koje neko ima da pohvali, progura i da ih stimuliše kako bi bili još bolji. Kao neko ko radi u regionalnoj insttuciji, ko vodi BioEn projekat, ko sarađuje sa opštinama na dnevnom nivou, za mene je to velika satisfakcija. Nemamo vremena da se bavimo svima. Oni koji pokazuju želju i interesovanje, oni će neke rezultate i dočekati, kaže Radojević.

Ti rezultati neće samo doneti uštedu i unapređenje komfora u javnim zgradama nego i poboljšanje kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici.

Svjetlana Đokić, GIZ, viši projektni menadžer

Miodrag Gluščević, šef Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i zaštite životne sredine Stalne konferencije gradova i opština

Prof. dr Dušan Ignjatović, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu

Dunja Đenić, gradski većnik o energetskoj efikasnosti u funkciji kvaliteta vazduha u Užicu

Miloš Radojević, menadžer BioEn projekta, iz RRA Zlatibor
 
http://www.rrazlatibor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2395%3Abioen-&Itemid=90

18 Komentara

 1. nike air max 16/11/2019

  You made some decent points there. I appeared on the web for the issue and located most people will associate with together with your website.
  nike air max http://www.nike-airmax97.us.com

  Одговори
 2. ferragamo belts 19/11/2019

  This web page can be a stroll-by for all of the information you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l positively uncover it.
  ferragamo belts http://www.ferragamobelt.us.org

  Одговори
 3. moncler 22/11/2019

  That is the fitting weblog for anybody who wants to search out out about this topic. You notice a lot its nearly laborious to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You positively put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!
  moncler http://www.monclersoutlet.us.com

  Одговори
 4. adidas nmd 26/11/2019

  Hey! I simply wish to give an enormous thumbs up for the great information you’ve right here on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.
  adidas nmd http://www.adidasnmds.us.com

  Одговори
 5. golden goose outlet 27/11/2019

  I found your blog web site on google and test a couple of of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of ahead to studying more from you in a while!?
  golden goose outlet http://www.goldengoose-outlet.us.com

  Одговори
 6. yeezy shoes 30/11/2019

  There are actually numerous particulars like that to take into consideration. That may be a nice level to deliver up. I provide the ideas above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up the place the most important factor might be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, but I am positive that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the affect of only a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.
  yeezy shoes http://www.yeezyshoes.in.net

  Одговори
 7. vans shoes 03/12/2019

  You made some first rate factors there. I appeared on the internet for the difficulty and found most individuals will go along with along with your website.
  vans shoes http://www.vansshoes.us.com

  Одговори
 8. supreme 06/12/2019

  I used to be very pleased to seek out this web-site.I wanted to thanks on your time for this glorious read!! I definitely having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.
  supreme http://www.supremesonline.com

  Одговори
 9. golden goose 16/12/2019

  My spouse and i ended up being absolutely peaceful Michael could conclude his reports through the entire ideas he came across using your web pages. It is now and again perplexing just to always be offering points which often people today could have been trying to sell. And we also discover we need the blog owner to thank for that. All of the explanations you’ve made, the simple site menu, the relationships your site help to engender – it’s got everything fabulous, and it’s really facilitating our son and the family reckon that that subject matter is enjoyable, and that is seriously serious. Thank you for everything!
  golden goose http://www.goldengoosesneakers.us

  Одговори
 10. longchamp handbags 20/12/2019

  I really wanted to develop a small remark so as to express gratitude to you for some of the splendid suggestions you are giving out at this website. My rather long internet investigation has now been rewarded with professional facts to talk about with my co-workers. I ‘d state that that many of us website visitors are quite fortunate to live in a superb community with many special people with insightful solutions. I feel really happy to have discovered the website page and look forward to many more brilliant times reading here. Thank you again for a lot of things.
  longchamp handbags http://www.longchamphandbags.co.uk

  Одговори
 11. supreme clothing 24/12/2019

  Thank you so much for giving everyone an extremely marvellous possiblity to read from this web site. It is always so kind plus full of fun for me personally and my office friends to visit your website at minimum 3 times a week to find out the new stuff you have got. And lastly, I’m also certainly contented for the superb creative ideas served by you. Some 1 areas in this article are truly the most impressive I have ever had.
  supreme clothing http://www.supreme-newyork.us.com

  Одговори
 12. kobe shoes 29/12/2019

  Thanks for all your efforts on this site. My niece take interest in participating in internet research and it’s really easy to understand why. We all notice all of the dynamic mode you produce practical thoughts on the website and as well attract participation from people on the situation so our daughter is really learning a whole lot. Have fun with the rest of the year. You’re carrying out a great job.
  kobe shoes http://www.kobe-shoes.us.com

  Одговори
 13. michael kors purses 01/01/2020

  I wanted to send you this very small note just to give many thanks yet again on the splendid things you have shown on this page. It’s quite pretty open-handed of you to offer freely exactly what a few individuals could have sold as an electronic book to help make some cash on their own, and in particular seeing that you might have tried it in case you desired. The thoughts as well served as a easy way to know that other individuals have a similar keenness just like my own to realize many more when it comes to this matter. Certainly there are some more fun sessions ahead for many who find out your blog.
  michael kors purses http://www.michael-kors-handbags.org.uk

  Одговори
 14. nike vapormax 05/01/2020

  I wish to express appreciation to you just for rescuing me from this incident. Just after checking through the internet and finding techniques which are not pleasant, I believed my life was done. Living devoid of the solutions to the problems you have resolved all through your short article is a crucial case, as well as ones that would have badly damaged my entire career if I had not come across your website. Your main training and kindness in taking care of the whole thing was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. It’s possible to at this moment relish my future. Thanks a lot very much for this reliable and results-oriented guide. I won’t hesitate to endorse your blog to any person who needs to have guidance about this area.
  nike vapormax http://www.vapormax.org.uk

  Одговори
 15. longchamp handbags 12/01/2020

  I and my friends have already been studying the great pointers from the blog then all of a sudden got an awful feeling I had not expressed respect to you for those strategies. These young boys are actually as a consequence happy to study them and have clearly been using them. Thank you for simply being indeed kind and also for finding this kind of incredible tips most people are really desperate to learn about. My honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.
  longchamp handbags http://www.long-champ.us.com

  Одговори
 16. Wow, attractive portal. Thnx …|

  Одговори
 17. BrianIdoxy 14/01/2020

  I love the details on your websites. Thnx!

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори
 18. yeezy 500 15/01/2020

  I actually wanted to develop a brief comment in order to appreciate you for those remarkable guidelines you are giving out on this site. My considerable internet look up has now been paid with sensible details to exchange with my great friends. I would mention that most of us site visitors actually are really blessed to live in a superb network with many lovely people with good solutions. I feel extremely privileged to have come across the site and look forward to some more entertaining moments reading here. Thanks once more for everything.
  yeezy 500 http://www.yeezy-500.us.com

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×