Učitava se

Kucajte za pretragu

U Užicu uvedena vanredna situacija!

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

U Užicu uvedena vanredna situacija!

Podeli

AUTOR: Aleksandra Ranković  IZVOR: Raadio Luna

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković nakon sednice Štaba za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada Užica. Razlog za uvodjenje vanredne situacije je svakodnevno povećanje broja lica zaraženih virusom Covid 19.

 „Pre 7 dana doneli smo mere za koje verujemo da su donele efekta i to će pokazati naredne nedelje. Te mere su donete bez uvodjenja vanredne situacije. Mere se odnose na obavezu nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru, obaveza da se u trgovinskim radnjama, javim ustanovama poštuje propisana socijalna distanca. Zabranili smo organizaciju zabavnih i drugih manifestacija, proslavu svadbi, slava i drugih porodičnih okupljanja  i u zatvorenom i u otvorenom prostoru.

Ograničili smo rad ugostiteljskih objekata do 22 sata. Pojačali smo dezinfekciju javnih prostora.“-rekao je Petković.

Pored već donetih mera, uvodjenjem vanredne situacije na teritoriji grada Užica donete su i nove mere, istakao je Petković.

„Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 5 lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i igralištima kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 lica. Ugostiteljski objekti svoj rad moraju da prilagode novoj situaciji. Za stolom može sedeti maksimalno dva lica, izuzev ako su roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od 2 metra izmedju stolova. U pekarama, objektima za prodaju brze hrane i sličnim objektima, dozvoljena je prodaja hrane kroz šalter ili usluživanje samo jednog kupca. U osnovnim, srednjim i visoko školskim ustanovama, odložiti okupljanja. Prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite., fizička distanca od 2 metra, obavezno nošenje maske ili vizira i rukavica. Zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i welnes centara. U verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda, obavezno je sprovodjenje mera zaštite. Nalažemo pojačano pranje i dezinfekciju javnih prostora.“-rekao je Petković.

 „Niko ne skriva bilo kakve informacije u vezi sa brojem testiranih u našem gradu, brojem dospelih rezultata testiranih, broj pozitivnih na Covid 19, broj hospitalizovanih pacijenata, niti broj preminulih osoba.

Apsolutno su tačni podaci koje prezentujemo gradjanima od početka pandemije i tako će biti i u buduće. Gradjani treba da razumeju da ne treba da budu testirani svi koji dolaze u Covid ambulantu i u Opštu bolnicu. Pojedini gradjani misle da ukoliko nisu testirani da je razlog tome što nema dovoljno testova. To nije tako. O tome će govoriti struka. Testova je u prethodnih 10 dana bilo dovoljno. Možda se desilo par dana, da u jednom delu dana nije bilo dovoljno testova. Testova danas ima dovoljno i oni se redovno nabavljaju.“-rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užica dr Aleksandra Andrić istakla je da je situacija u Zlatiborskom okrugu pogoršana.

„ Do sada smo registrovali 637 pozitivnih lica u okrugu a u Užicu 284 pozitivna lica. Trenutno očekujemo oko 350 rezultata briseva, lica obolelih koji su uzorkovani u prethodna 3 dana, od toga iz Užica oko 180 rezultata. Dnevno se testira na okrugu oko 150 lica, u Užicu oko 60 lica sa simptomima koji liče na korona infekciju. Mi smo u prethodnoj sedmici imali i danas imamo dovoljno PSR testova. Zahtevali smo povećan broj testova u narednom periodu. Naše potrebe su oko 200 testova za Zlatiborski okrug.“-rekla je dr Aleksandra Andrić.

Ona je poručila gradjanima koji imaju simptome da se jave u nadležnu Covid ambulantu Doma zdravlja gde će ih lekar pregledati, uraditi laboratorijske nalaze, rentgen pluća i onda proceniti da li su oni za testiranje ili ne.

„Od pristiglih rezultata koju su odneti u laboratoriju Vatreno oko 3. jula, od 110 uzoraka, danas su potvrdjena još 33 pozitivna slučaja korona virusa iz Užica, ali još uvek svi rezultati nisu ažurirani.“-istakla je dr Andrić.

dr Aleksandra Andrić

U Opštoj bolnici Užice trenutno je 214 pacijenata kod kojih postoji sumnja da su kovid pozitivni. Iz Užica 92 i iz Čajetine 41. Na respiratorima je 10, a na mehaničkoj ventilaciji dva pacijenata svi sa teškom kliničkom slikom, izjavila je direktorka bolnice dr Jelena Raković Radivojević.

Od 1230 zaposlenih u užičkoj bolnici od virusa COVID 19 obolelo je i hospitalizovano sedam zdravstvenih radnika, 36 je pozitivno, ali nisu u bolnici dok je 21 zdravstveni radnik u samoizolaciji“, rekla je direktorka užičke bolnice i dodala da je od 20. juna u ovoj ustanovi preminulo pet osoba – dva iz Sjenice i po jedan iz Užica, Čajetine i Nove Varoši. Od suta će u okviru bolnice počinje da radi i treća covid ambulanta, koje svakodnevno prime od 100 do 120 pacijenata. Užička bolnica do sada je imala 11 respiratora, a od Vlade Srbije juče je stiglo još pet.

Direktorka bolnice dr Jelena Raković Radivojević

1 Komentara

  1. Ragica Đurić 07/07/2020

    Hvala vam ljudi.
    Svima hvala lekarima, sestrama, med. tehničarima, spremačica, tehničkom osoblju.

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Next Up

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×