Učitava se

Kucajte za pretragu

U Užice stižu ekološki autobusi

Užice Zlatiborski okrug

U Užice stižu ekološki autobusi

Podeli

Od oktobra Užičani će se voziti autobusima koji imaju euro 5 motore ili one koji su manji zagađivači, a katre će plaćati elektronskim putem, neke su od novina koje će morati da ispuni novi javni prevoznik. Ove stavke se između ostalih nalaze u predlogu odluke o projektu javno-privatnog partnerstva u obavljanju komunalne delatnosti lokalnog prevoza putnika na teritoriji grada Užica i pružanja staničnih usluga na autobuskoj stanici u Užicu, koju je usvojila Skupština grada Užica.

Pošto grad nije u mogućnosti da svojim sredstvima održava autobuse pristupiće se javno-privatnom parterstvu koje će, kako je predviđeno tim projektom, biti potpisano na 25 godina. Ono što je primarno predviđeno tim projektom jeste da autobusi prevoznika budu ekološki, odnosno da emisija štetnih gasova bude što manja. To podrazumeva da će autobusi imati euro 5 motore, ili one koji su ekološki bolji, pa čak i autobuse na električni pogon. Tim merama bi se značajno smanjila emisija štetnih gasova, pre svega CO2 i doprinelo bi se smanjenju aerozagađenja. Projektom je predviđeno da autobusi budu maksimalne starosti 5 godina i da se najviše mogu voziti još 5 godina.

Ono što bi bila najveća novina koja je predviđena projektom jeste elektronska naplata karata, dok se od partnera zahteva manja cena peronskih karata.

Grad će prevozniku plaćati po pređenom kilometru dok će sav prihod od prodaje karata ići u kasu grada.

Ceo proces oko izbora novog prevoznika trebalo bi da bude gotov u oktobru.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×