Učitava se

Kucajte za pretragu

U školama više nema radnih subota

Iz prve ruke Srbija i region

U školama više nema radnih subota

Podeli

Minisar prosvete Mladen Šarčević poslao je obaveštenje svim direktorima osnovih i srednjih škola u Srbiji u kojima im preporučuje da nastavu izgubljenu zbog produženog zimskog raspusta ne nadoknađuju subotom, već tokom radne nedelje, što je suprotno njegovoj prvobitnoj preporuci.

Do nove odluke došlo je, kako se navodi u dopisu ministra, zbog žalbi velikog broja roditelja na radne subote.

“Uz svo uvažavanje autonomije ustanova obrazovanja i vaspitanja, iako su škole napravile sopstvene planove nadoknade, obraćam vam se posle sumiranja izveštaja rukovodilaca Školskih uprava, iz kojih se vidi da se veliki broj roditelja obraća Minsitarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i školskim upravama, zahtevom da se nadoknada propuštenog rada, usled produžetka raspusta zbog epidemije gripa, ne organizuje subotom”, navodi se u poslednjem dopisu ministra.Kako dalje piše, “kako se najveći broj ranije planiranih aktivnosti, kao što su takmičenja i smotre, ispiti, pripreme za završrni ispit za učenike osmog rarzeda osnovne škole, odnosno mature za učenike završnih razreda srednjih škola, kao i druge vannastavne aktivnosti, realizuju subotom, molim vas da nadoknadu propuštenog rada realizujete u toku radne nedelje, odnonsno od ponedeljka do petka”.

Podsetimo, februarski zimski raspust prema školskom kalendaru trebalo je da traje dve nedelje i da se završi 18. februara, ali je na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, produžen do 25, zbog zahuktale epidemije gripa u Srbiji.

Iako je Ministarstvo prosvete tada dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da osmisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, ostalo je da svaku takvu odluku aminuju i nadležni kako ne bi došlo do toga da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno. Međutim, sada će upravo to i dogoditi, a diretkori će morati ponovo da prave novu organizaciju nadoknade.

– Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već sada je jasno da postoji nekoliko modela da se propušteno nadoknadi, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom – rekao je u februaru Šarčević za “Blic”, kada je data prvobitna preporuka o nadoknadi časova.

Neka “srednja formula” za nadokandu pet propuštenih nastavnih dana tada je izgledala ovako: tri radne subote, plus po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta.

Međutim, prema najnovijem dopisu, subote više nisu u igri, već će sve morati da se završi tokom radne nedelje, a đaci su zbog epidemije gripa u proseku izgubili od 25 do 30 časova redovne nastave.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×