Učitava se

Kucajte za pretragu

Teži ravnoteži od sada i na Tik Tok kanalu

Srbija i region Zlatiborski okrug

Teži ravnoteži od sada i na Tik Tok kanalu

Podeli

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije, Udruženje za prehrambenu industrijuu saradnji sa studentima medicine svih univerziteta u Srbiji pokrenuli su Tik Tok kanal sa ciljem da edukuju đake i studente na temu zdravih životnih stilova, u okviru nacionalne kampanje Teži ravnoteži, a povodom 17. novembra, Međunarodnog dana studenata.

Studenti medicine okupljeni oko IFMSA-Srbija (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine–Srbija) predstaviće edukativan sadržaj o značaju raznovrsne i umerene ishrane, redovne fizičke aktivnostii i otkriti  im šta su to zdravi životni stilovi. Govoriće o štetnosti popularnih dijeta i predočiti svojim vršnjacima šta su to kalorije i kako da ostanu u energetskom balansu zadovoljavajući sve nutritivne potrebe organizma u razvoju.

Prekomerno je uhranjeno skoro petina anketiranih učenika, dok je skoro svaki šesti anketirani učenik gojazan. Najveći procenat pothranjenih (4,4%), kao i gojaznih (7.8%) učenika je među devojčicama u 5.razredu osnovne škole, rezultati su poslednjeg međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), u Republici Srbiji koje je za potrebe Svetske zdravstvene organizacije sproveo Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut u 101 osnovnoj i srednjoj školi.

–   Podaci istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece su više nego zabrinjavajući. Ista ta generacija mladih, takozvana ’gen-Z’, najviše svog slobodnog vremena provodi na društvenim mrežama, a prema poslednjim podacima preko 40% njih od 12-24 godine su na Tik Toku. Zato je veoma važno da budemo prisutni baš na toj mreži. Kako se vršnjačka edukacija pokazala kao jedna odnajdelotvornijh u tom uzrastu, daćemo sve od sebe da se ova statistika promeni na bolje, rekla je Miona Jevtović, nacionalni koordinator Odbora za javno zdravlje IFMSA-Serbia, istakavši da su veoma ponosni na činjenicu da će se studenti medicine kroz ovu kampanju priključili nacionalnom program Ministarstva zdravlja Republike Srbije za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih.

Kampanja Teži ravnoteži pokrenuta je sredinom 2018. godine kao podrška Nacionalnom program za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih koji je, na predlog Ministarstva zdravlja Republike Srbije usvojila Vlada Republike Srbije.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×