Učitava se

Kucajte za pretragu

Tablu sa imenom čeka oko 1400 ulica i zaseoka

Izdvajamo Užice Zlatiborski okrug

Tablu sa imenom čeka oko 1400 ulica i zaseoka

Podeli

Srbija se od prošle godine priprema da ažurira adresni registar. Oko 1400 ulica, uličnih krakova, zaseoka u naseljenim mestima na teritoriji Užica još zvanično nije dobilo naziv.

Gradsko veće Užica je utvrdilo, na 106. sednici, predlog odluke o nazivima ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Užica. Predlog će proslediti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi dobijanja saglasnosti. Učiniće to po drugi put, u sklopu procedure ažuriranja adresnog registra.

Kako saznajemo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je imalo primedbe na poslate predloge naziva ulica u seoskom području Užica.

–         Grad Užice je uradio sve što je bilo u njegovoj obavezi i nadležnosti, dostavio je predlog sa obrazloženjima Ministarstvu koje je sve predloge istumačilo i proverilo. Imali su primedbu na delove nekih seoskih celina za koje je predloženo da nose nazive po ličnostima iz tog dela, prema familijama. Znači, više se radi o tehničkim primedbama, navodi za RAM mrežu predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović istakavši da je u pitanju obiman i kompleksan posao sa kojim kasni cela republika.

Taj, kako navodi Mitrović, složen zadatak i projekat srpske Vlade o ažuriranju adresnog registra, predočen je predstavnicima opština i gradskih uprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Užicu juna prošle godine. Iz Stalne konferencije gradova i opština su tada naveli da bi lokalne samouprave do oktobra 2018. trebalo da pripreme odluke o dodeli naziva kako bi do sredine ove godine sve ulice i zaseoci u Srbiji bile označeni, a kuće i poslovni objekti dobili i brojeve.

–         Više od dva i po miliona ljudi u Srbiji živi na adresi koja nosi naziv bez ulice- bb. Analizirajući bazu podataka o sedištima opština ili gradova ili skupština opštine ili opštinskih preduzeća smo utvrdili da veliki broj sedišta opština nema označen kućni broj, što ne bi smeo da bude slučaj. Imamo veliki brioj seoskih naselja gde su svi stanovnici upisani na naziv tog naselja bez broja. To je za službu, kurira, turistu potpuno nemoguće snalaženje u prostoru, rekla je prošle godine u Užicu Klara Danilović iz Stalne konferencije gradova i opština.

Ažuriranje adresnog registra je projekat kojeg predvodi srpska Vlada, pod pokroviteljstvom predsednika Vlade.  

Procenjuje se da će oko pet miliona evra ukupno koštati troškovi ažuriranja registra i obeležavanja ulica i kućnih brojeva u Srbiji.

Projekat se finansira iz republičkog budžeta. Ranije je predočeno da građani, u lokalnim samoupravama koje posao završe na vreme, neće imati dodatnih troškova oko nabavke table ili zamene dokumenata zbog adrese i da neće morati da menjaju svoja lična dokumenta dok su ona važeća.

Nakon što Ministarstvo odobri poslate predloge, Užice će dobiti saglasnost da na lokalnoj skupštini razmatra celokupnu odluku o imenovanju oko 1400 ulica i zaseoka na teritoriji grada.

Kada se u oko 4 700 naseljenih mesta u Srbiji ustanovi ulični sistem, a svaki objekat u kojem se živi i radi dobije kućni broj, biće ažurirana baza jedinstvenog adresnog registra čije će podatke biti u obavezi da koriste državne institucije i organi. Veliki broj njih trenutno koristi interne registre.

Jednostavnije pronalaženje svakog objekta i adrese, posebno u seoskim sredinama, značiće i građanima, lokalnim, hitnim i kuriskim službama, ali i komunalnim i građevinskim inspekcijama, pa i za najavljene aktivnosti pred popis stanovništva.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/20623/tablu-sa-imenom-ceka-oko-1400-ulica-i-zaseoka.html

2 Komentara

  1. Keep up the good job and bringing in the crowd!|

    Одговори
  2. BrianIdoxy 14/01/2020

    Many thanks, this website is really beneficial.

    http://fr.musclemass.space/

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×