Učitava se

Kucajte za pretragu

Svetski dan bez duvana obeležen u Užicu(AUDIO)

Zlatiborski okrug

Svetski dan bez duvana obeležen u Užicu(AUDIO)

Podeli

Povodom Svetskog dana bez duvana- 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri, ističu zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana

Povodom Svetskog dana bez duvana- 31. maja održano je predavanje u Gradskoj kući u Užicu.

 

Tema ovogodišnje kampanje obeležena je pod sloganom Duvan slama srca, a tema je Duvan i bolesti srca i krvnih sudova.

Tim povodom govorila je dr Mirjana Filipović šef Odeljenja za prevenciju zdravlja.

Doktorka je istakla da je za bolesti srca i krvnih sudova duvan faktor rizika broj dva, posle visokog krvnog pritiska i da smo zemlja sa stopom umiranja među najvećim u svetu. Takođe je govorila o merama koje država treba da sprovede.

–          Država je u obavezi da sprovodi nizove mera kao što su Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, praćenje raširenosti duvana među stanovništvom, kako treba da izgledaju pakovanja cigareta. Te mere se sprovode, ali ono što nedostaje u Srbiji je to da nije potpuno zabranjeno pušenje na radnim, javnim prostorima, nije zabranjeno reklamiranje i prodaja, na televiziji ne prikazuju obaveštenja da je duvan štetan za zdravlje. Smatra se da bi primenom svih ovih mera u Srbiji tek za 40 godina smanjili broj pušača za polovinu, kaže Filipović.

Filipović je istakla koliko je važno je da sve inspekcije i nadležne službe vrše svoju ulogu prevenciji i kontroli duvana i dodala da smo više opredeljeni lečenju, a menje preventivi pa se zato 12 odsto smrti od kardiovaskularnih bolesti dešava se kao posledica pušenja.

Istraživanja pokazuju da u svetu sedam miliona ljudi godišnje umre od posledica upotrebe duvana, a od toga je 900.000 onih koji su nepušači i umiru od posledica izloženosti duvanskom dimu.

dr Mirjana Filipović šef odeljenja za prevenciju zdravlja

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×