Učitava se

Kucajte za pretragu

Suština borbe sa koronavirusom – socijalna izolacija

Srbija i region

Suština borbe sa koronavirusom – socijalna izolacija

Podeli

Sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare. Na Sajam idu oni koji su bolesni i pozitivni, istakao je Kon. Darija Kisić Tepavčević iz “Batuta” kaže da najveći broj zaraženih nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja. Većina inficiranih zdravstvenih radnika u Srbiji zarazili su se van zdravstvenih ustanova.

U Srbiji su koronavirusom zaražene 384 osobe, a 24 osobe su na respiratoru, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare.

U Nišu 11 lekara i sestara u izolaciji

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da je 11 lekara i sestara tog centra u kućnoj izolaciji jer su pozitivni na koronavirus. 

Uputio je saučešće porodici preminule doktorke iz tog centra koja je bila zaražena koronavirusom. 

“Mi smo od od 14. marta do juče vodili bitku prvo na Infektivnoj klinici pa u staroj zgradi hirurgije na inenzivnoj nezi, i nismo uspeli da je dobijemo”, rekao je Radovanović.

Istakao je da je veoma važno da lekari imaju svest o svemu što se dešava.

“Koleginica se nije zarazila u kontaktu sa drugim kolegama, niti u kantaktu sa pacijenata kontakt je bio eksterni iz Lugana”, rekao je Radovanović.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević je rekla da je od juče u 15 časova, na koronavirus testirano 245 ljudi što je do sada najveći broj potvrđenih slučajeva. 

Kisić Tepavčević kaže da je u 21 gradu potvrđen bar jedan pozitivan slučaj, posle Beograda gde ima 158 slučajeva, ide Niš sa 40, Valjevo 38. 

Prema njenim rečima, Valjevo i Niš imaju sličan broj prijavljenih slučajeva. Zatim ide Novi Sad sa 21 prijavljenih, Čačak 13, Kragujevac 12, Kruševac i Ćuprija po 10. 

Gradovi sa jednocifrenim brojem obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac. 

Kisić Tepavčević kaže da do sada imamo najaveći broj testiranih osoba i veći broj prijavljenih. 

Ukupan broj od onih sa najtežim formama nije značajno porastao, juče je bila 21 osoba na respiratoru, danas je 24, ukazala je ona.

“Srećom, najveći broj nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja”, istaklaje Kisić Tepavčević.

Oboljevanje zadravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano jer su prvi na udaru, kaže  Kisić Tepavčević.

Naša prva i osnova uloga je da ne dozovolimo da infekcija uđe široko u zdravstveni sistem, kaže ona.

“Većina se zarazila u kontaktima van zdravstvenog sistema i nije dišlo do širenja u  zdravstvenoj sredini”, ukazala je Kisić Tepavčević. 

“Još nije počelo masovno testiranje koje smo planirali, tragamo za osobama iz kontakta da bi sprečili dalje širenje infekcije”, pojasnila je ona.

Podsetila je da se, kada je Kovid-19 otkriven u Kini, mislilo da se virus ne može preneti na čoveka, ali da je oboljevanje zdravstvenih radnika u Kini prvo što je ukazalo da se prenosi.

Epidemiolog Kon upozorio je da bi moglo da dođe do još većeg stepena ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

“Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti”, rekao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević kaže da samo masovno testiranje neće značiti ništa ukoliko i dalje na snazu ne budu zabrana kretanja i mere socijalne izolacije.

“Suština jeste socijalna izoalacija i svaka dalja kontrola bi značila fokusiranja na sprečavnje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe”, ukazala je ona.

Kon kaže da kada počne masovno testiranje neće se testirati svaka kijavica pošto bi to bilo besmisleno.

“Biće proširena indikacija i testiraće se svi novi sa određenim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa njima, kao i oni oni koji budu dolazili iz inostranstva”, ukazao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević ističe da je smisao smeštanja zaraženih s lakšim simptomima na Sajmu u tome da se virus ne unosi u porodicu. “Svako treba da shvati da je to najbolje za njegovu porodicu”, rekla je Kisić Tepavčević. 

Profesor Kon zaključuje da kada imamo vakcinu možemo aktivno da se suprotstavimo. 

Koronavirus u Srbiji odneo je četvrtu žrtvu, preminula je žena koja je bila radnik Doma zdravlja u Nišu.

Počela je distribucija 2,5 miliona maski apotekama.

Izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×