Učitava se

Kucajte za pretragu

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa u ZZJZ Užice

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa u ZZJZ Užice

Podeli

S prvim jesenjim danima, padom temperature vazduha, prisustvom Covid-a 19, mnogi sugradjani koji se do ove godine nisu vakcinisali protiv sezonskog gripa, razmišljaju da to urade po prvi put.  Domovi zdravlja još nisu pozvali na vakcinaciju protiv virusa gripa ali  lekari savetuju građane da ne rizikuju i ne propuste vakcinisanje.

Zavodu za javno zdravlje Užice u utorak, 29. septembra distribuirano je 13500 vakcina protiv sezonskog gripa -InfluvacTetra proizvođača ABBOT BIOLOGICALS B.V. iz Holandije. Vakcina će u toku današnjeg i sutrašnjeg dana biti dostavljena vakcinalnim punktovima u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Zlatiborskog okruga ( Arilje – 1000, Bajina Bašta – 1400, Kosjerić – 600, Nova Varoš – 1000, Požega – 1000, Priboj – 1400, Prijepolje – 1600, Sjenica – 700, Čajetina – 800 i Užice – 4000). O početku vakcinacije građani će biti blagovremeno obavešteni, rekla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović, specijalista socijalne medicine, osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću.

“Vakcinacija protiv gripa se preporučuje trudnicama i licima starijim od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe), bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom uključujući osobe inficirane HIV virusom i  primaocima transplantata.

Vakcinacija protiv gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno – zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima.”- rekla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović.

Virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije, istakla je dr Katarina Ristović, specijalista socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću 

IZVOR: ”Radio Luna”

AUTOR: ”Aleksandra Ranković”

                                                                         

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×