Učitava se

Kucajte za pretragu

Šta je aerosol tj. aerosolno prenošenje virusa?

Užice Zlatiborski okrug

Šta je aerosol tj. aerosolno prenošenje virusa?

Podeli

Često smo imali priliku da čujemo mnoge izraze, koji za nas “obične smrtnike” koji nismo završili neki od medicinskih smerova ne znači baš mnogo I samo nas zbunjuju. Retki su oni koji jednostavnim rečima mogu da objasne u suštini jednostavne pojmove I procese.

Posebno nas interesuje sve ono što možemo da preduzmemeo kako bismo se zaštitili od zaraze virusom Kovid19 .  Među njima je polemika da li se virus prenosi aerosolom… Aerosol? … A šta to zapravo znači?

 Aerosolno prenošenje funkcioniše na sledeći način: Kapljice koje je neko iskašljao… da ne idemo u detalje, lebde u vazduhu. Ako već nismo tako loše sreće da smo u blizini, nemamo masku i odmah je udahnemo (tada već računajte da ste jedan od pozitivnih ljudi),  te kapljice “žive dalje svoj život”.

Vremenom one gube vodu i ostaju patogeni ( to je ono čega se plašimo), koji formiraju jedro kapljica (to jest aerosola). Aerosoli mogu da lete daleko (to je već problematično) dovodeći do prenošenja onoga čega se plašimo na velikoj razdaljini (I ovo nam se ne dopada).

Ovaj način prenošenja naziva se aerosolno prenošenje.

Najvažnije od svega i sreća u nevolji… Još nema dokaza da se novi Korona virus može prenositi aerosolnim putem.

A.R.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×