Učitava se

Kucajte za pretragu

Srbi i dalje ne mogu u EU

Srbija i region

Srbi i dalje ne mogu u EU

Podeli

Iako prema poslednjim zvaničnim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija sada ima samo 23 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika, Evropska unija je odlučila da za sada ne otvori svoje granice za putnike iz naše zemlje, ali ni iz drugih država koje se nalaze na crvenoj listi.

Prema prvim, za sada nezvaničnim informacijama iz Brisela, ambasadori zemalja članica su na sastanku doneli odluku da ne vrše reviziju spiska “trećih zemalja” koje (ne) mogu da uđu na teritoriju EU.

– Sastanak je kratko trajao. Nikakvih promena nema. Lista ostaje kao što je i bila – rekao je za „Novosti” izvor iz sedišta evropske diplomatije uz napomenu da “pošto nema promena, neće biti bilo kakvih zvaničnih saopštenja tim povodom”.

Kada su uvodili meru, iz EU su poručili da će donositi odluke svake dve nedelje, 15. i 1. u mesecu. Novu odluku bi sada trebalo očekivati sredinom septembra.

– Ako dođe do značajnijih promena, lista može da bude revidirana i ranije – pojasnili su u Evropskom savetu.

Ova odluka međutim, nije obavezujuća, o čemu svedoči primer Bugarske koja je članica Evropske unije, a naši građani odnedavno ipak mogu u ovu zemlju bez PCR testa i karantina.

Podsetimo, bez ikakvih uslovljavanja građani Srbije mogu da putuju u 18 država širom planete.

GZS/Blic

Ilustracija, foto: RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×