Učitava se

Kucajte za pretragu

Saradnja Srbije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja

Srbija i region

Saradnja Srbije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja

Podeli

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisali su danas u Tršiću Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, koji predviđa ispunjavanje zajedničkih ciljeva prema srpskoj dijaspori.

Šarčević je tom prilikom istakao da je ovo nastavak saradnje koji omogućava Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Mlade ljude sa ovih prostora povezuje jezik, kultura i tradicija, rekao je on, prenevši da je na današnjem sastanku bilo reči i o organizovanju zajedničkih ekskurzija i takmičenja, kao i o povezivanju škola.

Ministar je istakao da postoji zajednička briga o Srbima koji žive u dijaspori, podsetivši na to da je za nepune tri godine osnovano mnogo srpskih škola u inostranstvu, naročito u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Kipru.

Prema njegovim rečima, trenutno se posvećuje velika pažnja organizaciji srpskih škola u Sloveniji i Albaniji.

Trivić je ocenila da se potpisanim sporazumom definiše zajednički nastup kada je reč o srpskoj dijaspori, dodajući da će učenici iz rasejanja biti uključivani u programe koji će se realizovati u Republici Srpskoj i Republici Srbiji.

Isto tako, predviđen je zajednički rad naših ministarstava kada su u pitanju zajednički planovi i programi, zajednički udžbenici, nastavni kadar u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada dece u dijaspori, rekla je ona.

Strane potpisnice su saglasne da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz zajednički rad na negovanju i očuvanju srpskog jezika Srba u dijaspori na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličkog pisma i izradi zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika.

Takođe, radiće i na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, kao i organizovanju letnjih škola za decu iz dijaspore u zemljama matice.

Potpisivanju sporazuma i sastanku prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, direktori škola, kao i predstavnici institucija koje se bave obrazovanjem, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor i foto:VladaSrbije

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×