Učitava se

Kucajte za pretragu

Rujni Zlatibor u Sirogojnu

Zlatiborski okrug

Rujni Zlatibor u Sirogojnu

Podeli

Kuda danas?

Slike umetnika Radomira Vergovića se od danas mogu videti u Dvorani Muzeja na otvorenom Staro selo u Sirogojnu, gde se otvara izložba Rujni Zlatibor.

Tokom 50 godina stvaralaštva, umetnik Radomir Rade Vergović je obeležio užičku i srpsku likovnu scenu u slici i crtežu, ali i u grafičkom oblikovanju knjiga, karikaturi i mozaiku.

O umetniku

Rođen je u Užicu 12. januara 1939. godine. Pre akademije studirao je DIF i bio uspešan gimnastičar, a onda je zakoračio u svet glume. Poznat je i kao prvi filmski partner Milene Dravić, još 1958. godine u filmu Vrata ostaju otvorena  češkog režisera Františeka Čapa.  Iste godine upisuje se na slikarski odsek na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.

1960. godine diplomira  na Višoj pedagoškoj školi i prvi put samostalno izlaže u Užicu. Sledeće godine upisuje studije slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vinka Grdana i Rajka Nikolića.

Diplomira 1966. godine i izlaže na izložbi diplomskih radova studenata Akademije u salonu ULUSa.

1968. zaposlen u  Informativnoj i izdavačkoj ustanovi užičkih VESTI kao tehnički i likovni urednik gde je kreirao veliki broj likovnih rešenja novina, grafičkog dizajniranja, opreme knjiga, plakata, diploma, povelja …

Jedan je od osnivača Udruženja likovnih radnika Užica Pivo Karamatijević, 1970. godine.

1972. postaje član Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti ULUPUS.

Dobitnik je prve i druge nagrade za slikarstvo ULR Pivo Karamatijević

Nagrade grada Užica za slikarstvo, dva puta nagrađen  Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Beograd, Nagrađen jugoslovenskom nagradom za slikarstvo Međurepubličke zajednice za kulturu u Pljevljima, dobitnik nagrade ULUPUDSa za životno delo…

Kako o Vergoviću piše Sreto Bošnjak, jugoslovenski i srpski likovni kritičar i istoričar umetnosti, karakter njegove umetnosti nije jedino uslovljen trajnom vezanošću za rodni kraj, već mnogo više predanošću njegovog bića univerzalnim vrednostima umetnosti.

Izložba slika se otvara u 13 časova.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×