Učitava se

Kucajte za pretragu

Radović: Cena malina 139,3 dinara po kilogramu, bez troškova prevoza i marže

Zlatiborski okrug

Radović: Cena malina 139,3 dinara po kilogramu, bez troškova prevoza i marže

Podeli

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović je rekao da je postignuta saglasnost i da je dijalog pokrenut sa mrtve tačke nakon razgovora sa premijerom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o rešavanju problema oko otkupne cene tog voća.

Radović je, posle razgovora u Vladi Srbije, rekao za agenciju Beta da su se Brnabić i Nedimović složili da cena koštanja malina bude 139,3 dinara po kilogramu, bez troškova prevoza i marže, a cena kupina od 60 do 80 dinara, zavisno od sorte i da će to predložiti Vladi Srbije.

 –  Tražili smo da država pomogne da se uredi tržište i da se kontroliše ko i odakle uvozi maline i da se srpska malina obeleži kako se bosanska ne bi uvozila i prodavala sa oznakom srpskog porekla, rekao je Radović.

Dodao je da su proizvođači malina i kupina zatražili i da se porez na dodatu vrednost (PDV) od osam odsto vraća njima, a ne vlasnicima hladnjača koji otkupljuju to voće.

Radović je rekao i da je sa premijerkom Brnabić i ministrom Nedimovićem dogovoreno da se do kraja sprovede otpis potraživanje na ime pomoći koju su proizvođači tog voća dobili 2013. godine u repromaterijalu, a zbog koga je deo njih tužen.

Dogovoreno je i da se formira, kako je rekao, komisija koja će kontrolisati zašto manji otkupljivači malina i kupina često nude više cene za to voće od vlasnika hladnjača koji ga izvoze.

–         Brnabić i Nedimović su obećali i da će hitno poslati stručnjake da utvrde zašto se malina suši. Ne znamo da li je to posledica mraza ili neke bolesti, rekao je Radović.

 

 

Autor Beta/Izvor Danas

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×