Učitava se

Kucajte za pretragu

Prvih 60 odsto minimalca iz novog paketa pomoći privredi do 10. avgusta

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Prvih 60 odsto minimalca iz novog paketa pomoći privredi do 10. avgusta

Podeli

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, rekao je da se država nije zadužila za drugi paket pomoći koji obuhvata dvomesečnu isplatu 60 odsto minimalne zarade i privremeno oslobadjanje od plaćanja poreza i doprinosa.

On je procenio da će te najnovije mere koštati 63 milijarde dinara, a da na sednici Vlade Srbije koja će biti održana sledeće nedelje očekuje usvajanje svih potrebnih dokumenata koji bi omogućili sprovodjenje mera.

On je za TV Prva izjavio da je Srbija u prvom paketu isplatila 5,1 milijardi evra, a da kada se na to doda drugi paket, dotiranje penzionera sa po 4.000 dinara, bonus na plate zdravstvenim radnicima, ukupna pomoć dostigla oko 5,9 milijardi evra ili 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Nivo javnog duga je pod kontrolom i na nivou od 57,2 odsto u odnosu na BDP. Penzije su stabilne, kao i plate u javnom sektoru i nećemo ih smanjivati”, dodao je Mali.

Povodom kritike isplate po 100 evra svim punoletnim gradjanima, ministar je naveo da se u julu projektovalo 45,5 milijardi dinara poreskih priliva, a da je zbog rasta prometa ostvareno više 50,1 milijardi.

“Od toga, očekivali smo 20 milijardi od poreza na dodatu vrednost, a dobili smo četiri milijarde više, upravo zato što privredna aktivnost nije stala… Kao što smo i očekivali, taj novac se vratio u privredne tokove”, rekao je Mali i dodao da je ta mera bila važna i zbog “vraćanja optimizma gradjanima”.

Na pitanje o tome da li će država dodatno pomoći sektore najteže pogodjene krizom, poput ugostiteljstva, ministar je kazao da za sada ne može da kaže da li će se izdvajati dodatni novac, ali da će i drugi paket mera služiti da pomogne hotelijerima.

Mali je dodao da podaci Poreske uprave ukazuju da je krajem februara 1,82 miliona zaposlenih dobilo plate, a da je već u junu zabeležen veći broj poslodavaca i da je isplaćeno 1,95 miliona plata.

Po njegovoj oceni, to ukazuje da zaposlenost u Srbiji nije opala tokom korona-krize, na šta je potencijalno uticalo i zapošljavanje koje su poslodavci preduzeli da bi ostvarili pravo na prvi paket pomoći.

Podsetio je da je 2013. godine Srbija bila na ivici bankrota, ali je državni budžet u prethodne četiri godine imao suficit i procenio da će država u naredne četiri godina imati novca za normalno funkcionisanje.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×