Učitava se

Kucajte za pretragu

Promenjen način bodovanja zavrčnog ispita sa namerom da znanje pokazano na testu dobije veći značaj

Srbija i region

Promenjen način bodovanja zavrčnog ispita sa namerom da znanje pokazano na testu dobije veći značaj

Podeli

Umesto prošlogodišnjih 30, završni ispit sadašnjim osmacima obezbeđuje maksimalnih četrdeset poena

Način računanja bodova za upis je od ove godine promenjen. Sa svim peticama iz škole moći će da imaju maksimalnih 60 bodova, a ako odgovore tačno na sva pitanja u tri testa, obezbediće još 40, umesto prošlogodišnjih 30 poena.

 

foto izvor: Novosti

Testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike, imaće po 20 zadataka, ali će jezik i matematika biti vrednovani sa maksimalnih 13, a kombinovani sa 14 poena. Uspeh iz škole računa se sabiranjem proseka iz šestog, sedmog i osmog razreda i množi sa dva.

Učenici mogu da dobiju i bodove na osnovu nagrada na takmičenjima i to za prva tri mesta na međunarodnim takmičenjima osam, 10 i 12 bodova, a na republičkim dva, četiri i šest poena.

Završni ispit počinje testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika 18. juna u devet časova. Drugog dana polagaće matematiku, a trećeg kombinovani test. Na svakom testu biće po 20 zadataka, a učenici će imati dva sata da ih reše. Ukoliko na pitanja odgovore ranije, moći će da izađu iz učionice, ali poslednjih 15 minuta izlazak neće biti dozvoljen.

Kada budu objavljeni rezultati i prođu rokovi za žalbu, učenici će školama predavati listu sa najviše 20 željenih obrazovnih profila. Đaci se po školama raspoređuju tako što se ukršta njihov broj bodova sa listom želja i kompjuter to radi istovremeno za sve učenike, kako niko ne bi bio oštećen. Ako veći broj učenika, koji konkurišu u istu školu, ima jednak broj bodova, onda prednost imaju vukovci, oni koji sa takmičenja donose više bodova ili su na maloj maturi imali više bodova od njihovih takmaca za isto mesto u učionici.

SMEŠTAJ U DOMOVE

Đaci mogu da konkurišu za smeštaj u učeničke domove, za šta konkurs raspisuje Ministarstvo prosvete. Širom Srbije postoji 30 ustanova za smeštaj i ishranu učenika, još 29 škola koje imaju svoje domove, a đake primaju i studentski domovi u Boru i Kosovskoj Mitrovici.

Pravo na smeštaj i ishranu u domu imaju učenici koji idu u državne škole i koji su prvi put upisali određeni razred u tekućoj školskoj godini. Potrebno je i da su državljani Republike Srbije i da pohađaju školu van mesta u kome žive.

Osim uspeha, kriterijumi za prijem su i materijalni status – visina porodičnih primanja i da li učenik pripada nekoj od socijalno ugroženih kategorija.

foto izvor: Novosti

POTREBNO ZDRAVSTVENO UVERENJE ZA STRUČNE ŠKOLE

OSMACI koji nameravaju da upišu srednje stručne škole u Konkursu za upis treba da provere koji su zdravstveni uslovi potrebni za željeni obrazovni profil. Za upis u gimnazije i pojedine četvorogodišnje profile stručnih škola nije potrebno lekarsko uverenje.

Neka zanimanja su veoma zahtevna, pa su visoki i zdravstveni kriterijumi koje kandidat treba da ispuni. Za upis na gotovo sve smerove srednjih stručnih škola potrebno je lekarsko uverenje koje učenici mogu dobiti u domovima zdravlja. Učenici koji žele da upišu Železničko-tehničku školu, pregled moraju da obave u zdravstvenim ustanovama Železnice Srbije. Ukoliko budu primljeni u Vazduhoplovnu akademiju, na pregled će ići u Dom zdravlja Novi Beograd, u dispanzer za medicinu rada.

foto izvor: Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×