Učitava se

Kucajte za pretragu

Proizvodna cena maline u Zapadnoj Srbiji, Moravičkom i Zlatiborskom okrugu 110,9 dinara

Zlatiborski okrug

Proizvodna cena maline u Zapadnoj Srbiji, Moravičkom i Zlatiborskom okrugu 110,9 dinara

Podeli

Proizvodna cena maline Moravičkom i Zlatiborskom okrugu gde je najviše uzgajivača iznosi 110,9 dinara po kilogramu, dok je u Prijepolju i Brusu gde ne postoje adekvatni uslovi za rast tog voća cena do 139,3 dinara, utvrdjeno je u Čačku na sastanku Radne grupe zadužene za unapredjenje uzgoja maline u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, plan je da se u narednom periodu napravi rejonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, koja će tačno odrediti najpogodnije oblasti za uzgoj odredjenih kultura, da se u skladu sa tim nastavi politika podsticaja proizvodjačima samo za ona područja na kojima postoji ekonomska isplativost proizvodnje.

Ministarstvo je najavilo da će nastaviti podršku u cilju snižavanja proizvodne cene, kroz povraćaj od 50 do 65 odsto uloženog novca u nabavku opreme, sadnica, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i drugih prihvatljivih oblika ulaganja.

Radna grupa je, kako se navodi u saopštenju, preporučila proizvodjačima da nastave da rade na povećanju prinosa kroz doslednu primenu agrotehničkih mera i korišćenje kvalitetnih sadnica.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×