Učitava se

Kucajte za pretragu

Predstavljen Vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane

Zlatiborski okrug

Predstavljen Vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane

Podeli

Sve firme u Srbiji koje proizvode i deklarišu prehrambene proizvode od 15. juna moraće na deklaraciji da navedu energetsku vrednost proizvoda, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli

Predstavljen je Vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane.

Na predstavljanju Vodiča, Nenad Vujović, pomoćnik ministra poljoprivrede rekao je da je deklarsanje hrane jedan od najkompleksnijih poslova u kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane, prenosi RTS.

foto izvor: RTS

Sve firme u Srbiji koje proizvode i deklarišu prehrambene proizvode od 15. juna moraće na deklaraciji da navedu energetsku vrednost proizvoda, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.

Odredbe novog Pravilnika odnose se na proizvode i poluproizvode od mesa, proizvode ribarstva i nalažu da se na deklaraciji mora navesti ukoliko je proizvodu dodata voda.

Kako piše RTS, prema Pravilniku, na nutritivnoj deklaraciji više neće biti moguće navoditi natrijum, već je obavezno da se na deklaraciji proizvoda navodi sadržaj soli. Pravilnik je definisao i veličinu slova i obavezno mesto na samoj deklaraciji gde mora da stoje informacije za potrošače.

Onaj ko prodaje hranu na daljinu putem interneta (online) takođe će morati da ima deklaraciju na sajtu, a firma mora biti registrovana.

Proizvodi koji su već upakovani i deklarisani pre 15. juna ove godine mogu da budu u prometu do isteka roka trajanja, što se odnosi na one proizvode koji imaju rok trajanja od nekoliko godina, a njih će posebno kontrolisati inspektori Ministarstva poljoprivrede.

Pravilnik detaljnije uređuje i odgovornost firme u poslovanju hranom u okviru njihovog poslovanja koji imaju uticaj na informacije o hrani, opšte uslove za deklarisanje neupakovane hrane, kategorije hrane za koje se obavezno navodi zemlja porekla, navodi RTS.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×