Učitava se

Kucajte za pretragu

Požeška “Budimka” otkupljivaće voće od kooperanata iz cele Srbije, pored Moravičkog i Zlatiborskog okruga

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Požeška “Budimka” otkupljivaće voće od kooperanata iz cele Srbije, pored Moravičkog i Zlatiborskog okruga

Podeli

Jedna od nekadašnjih najpoznatijih fabrika za preradu voća, povrća i mesa, “Budimka” iz Požege, nakon pet godina provedenih u stečaju i nekoliko propalih privatizacija, danas je ponovo počela sa proizvodnjom. “ITN grupa” kupila je ovog bivšeg giganta za 212,7 miliona dinara, a u samu fabriku uloženo je preko pet miliona evra. Instalirana je nova oprema i izvršene sve potrebne rekonstrukcije, a nameni je privedeno 20.000 kvadratnih metara.

“Budimka je važna za celu Srbiju, pokazuje koliko smo dugo propadali, ali pokazuje ako radimo da možemo uspeti. Razgovarajući sa Markovićima saznao sam da se sadašnji direktor školovao u inostranstvu, vratio se u Srbiju i svoje znanje je stavio na raspolaganje svima nama. U Srbiji može dobro da se zarađuje i to treba da znaju naša deca. Otvaranjem Budimke naši poljoprivrednici imaće sigurnu prodaju svog voća, neće više imati brigu kako će ga plasirati. Ova velika domaća fabrika dokaz je da naša zemlja krupnim koracima ide napred. Sa ovakvim ljudima koji veruju u Srbiju, Budmika je od simbola propadanja postala simbol dizanja Srbije, kao feniksa iz pepela”, izjavio je Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike u Požegi.

 Požeška “Budimka” otkupljivaće voće od kooperanata iz cele Srbije, pored Moravičkog i Zlatiborskog okruga, velike koliline voća očekuju se i iz Vojvodine. Danas su razmenjeni ugovori sa prva tri kooperanta. Prvi proizvodi koji će izaći iz ove fabrike biće od maline i višnje, a jedan od ključnh proizvoda je šljiva. Vest da će ponovo biti pokrenuti pogunu sa radošću je dočekalo oko 5.000 lokalnih kooperanta, koji sada mogu očekivati siguaran plasaman svojih proizvoda.

“Posle 20 godina agonije i propasti, Budimka je danas na novom početku i sugurnom putu uspeha. ITN grupa ima veštinu i znanje, da ovoj fabrici vrati staru slavu. Već tri decenije se bavi prehrambenom proizvdnjom i već smo iz mrtvih digli sličnu ruiniranu fabriku i od nje napravili lidera. Prošle godine je izveženo 10 miliona tona zamrznutog voća, u Budmci smo prepoznali novi izazov. Rekonstruisali smo prostor po najrigoroznijim svteskim standardima, instalirali najsavremeniju opremu, izgradili novu vodovodnu infrastrukturu i kotlarnicu na gas. Do 20. juna biće puštena u rad i hladnjača za otkup voća iz cele Srbije. Zahvalni smo predsedniku što su omogućeni moderni putevi, pa voće u Požegu stigne za samo nekoliko sati. Godišnja prerada od 25 tona voća i povrća i 55 finalnih proizvoda.

U narednom periodu biće investirano još sedam miliona evra, i biće zaposleno 150 ljudi. Planiramo mnogo veću proozvodnju i izvoz na godišnjem nivou. 

“Želimo da investiramo i u obrazovanje mladih kadrova, stoga smo investirali u dualno obrazovanje sa Prehrambenom školom u Požezi”, dodao je Marković.

Od danas se u opštini Požega piše nova istorija i svi se nadaju da će ova fabrika vratiti svoj stari sjaj. Pre nego što je proglašena prodaja, Privredni sud u Užicu proglasio je bankrotsvo nad “Budimkom” i oslobio je duga teškog 13 miliona evra. U planu je da se od sada sa proširenjem asortimana proizvodnje, uvedu i posebne linije za proizvodnju želiranih proizvoda u kombinaciji sa lekovitim biljem.

“Veliki dan za Požegu i čitav ovaj deo Srbije. Zahvljajuem se na svemu što je porodica Marković uardila za našu Budimku. Fabriku koju su drugi gledali kao simbol katančenja, oni su je digli iz pepela”, izjavio je Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×