Učitava se

Kucajte za pretragu

Posle odluke VKS: Teret dokazivanja prebačen na banke

Srbija i region

Posle odluke VKS: Teret dokazivanja prebačen na banke

Podeli

Stav koji je zauzeo Vrhovni kasacioni sud po pitanju stambenih kredita u švajcarskim francima, prema tumačenju ekonomista, praktično znači da je teret dokazivanja je sa korisnika kredita, koji od suda traže raskid ugovora ili poništenje valutne klauzule, prebačen na banke.

Ekonomista Dejan Erić u izjavi za Tanjug napominje da će ovakav stav VKS u daljem postupanju dovesti do novih obračuna amortizacionih planova i, verovatno, do promene u visini ostatka duga i mesečne rate…

Prica: Da li je stav VKS obavezujući?

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavna, a Aleksandar Prica, koji je zadužen za stambeni kredit u “švajcarcima” i čija je nekretnina već bila na prvoj licitaciji, izrazio je sumnju da će to mišljenje rešiti problem.

Prica je Tanjugu rekao da je očekivao da VKS proglasi kredite ništavim ili delimično ništavnim.

Biljić: Sudovi imaju jasan stav posle mišljenja VKS

Sudovi u Srbiji, nakon stava Vrhovnog kasacionog suda, imaju jasan nalog da idu ka tome da utvrđuju ništavnost valutne klauzule u švajcarskim francima za građane koji su se u toj valuti zadužili za stambene kredite, pod određenim uslovima, kaže advokat Vojin Biljić.

Ti uslovi, kako je rekao, odnose se na to da ih banke nisu adekvatno informisale o rizicima zadživanja u švajcarskim francima kao što ih, dodaje, nisu adekvatno informisale…

Udruženje CHF: Pomak, ali sledi još posla

Predstavnica Udruženja CHF Jelena Pavlović ocenila je da je stav Vrhovnog kasacionog suda o kreditima u švajcarcima ipak nekakav pomak, ali da predstoji još posla kako bi se problem rešio.

Ona je za Tanjug rekla da će od sutra biti organizovani sastanci predstavnika tog udruženja sa predstavnicima NBS, države i banaka…

Video

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=471451

 

Naslovna foto Pixabay.com

Autor/Izvor Tanjug

 

Vrhovni kasacioni sud: Ništava odredba ugovora o indeksiranju dinarskog duga u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud Srbije saopštio je danas da je zauzeo stav da banke mogu da ugovore valutnu klauzulu u cilju očuvanja jednakosti dinarskog iznosa kredita i vraćenih sredstava koja se indeksiraju u evrima, ali da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima.

“Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja”, navodi se u saopštenju tog suda.

Dodaje se da su banke pre zaključenja ugovora korisniku kredita bile dužne da dostave potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom indeksacije domaće valute u švfajcarskim francima.

Sud je zaključio da ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrdjenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa švajcarskog franka.

“Ugovori će se posle utvrdjenja ništavosti klauzule o indeksaciji, izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrdjene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredjenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja”, naveo je sud.

U parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u švajcarcima, sud će na predlog tužioca odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita zabranjuje realizacija sredstava obezbedjenja, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje.

U slučaju kada je, kako se navodi, postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbedjenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva.

Vučić: Stav Vrhovnog kasacionog suda je deo rešenja koje su dužnici u švajcarskim francima tražili

Stav Vrhovnog suda da je ništavna ugovorna odredba o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima je deo rešenja koje su dužnici tražili, rekao je danas za TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Dakle za one u postupku izvršenja postupak se prekida, bilo bi dobro da se izjednači sudska praksa. Ovo je dobra prilika da razgovore nastavimo i tražimo rešenje”, rekao je on.

Dodao je da su “gradjani koji su uzeli te kredite naivni i dobri, pošteni gradjani ove zemlje” i da su “bili na neki način prevareni jer im je rečeno da im je u tom trenutku to najbolje”.

Vučić je rekao da je odluka države da pomogne zaduženima u CHF bila veoma teška.

“Ali spremni smo da sve prihvatimo, banke nisu imale pravo da podignu tada toliko kamate. Iako neobavezujući, stav suda sada je dobar pravac”, rekao je on.

Vučić je novinarima u Loznici rekao da će se u naredna dva dana u razgovorima sa predstavnicima banaka tražiti najbolje rešenje za otplatu kredita u francima.

“Za gradjane je važno da se obustavlja postupak prinudne naplate”, kazao je Vučić.

Istakao je da se nada da će “jednom za svagda” biti rešena nepravda koja je načinjena kada je dozvoljeno da se gradjani zadužuju pod ogromnim kamatama.

Dužnici delimično zadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda

Gradjani zaduženi kreditima u švajcarskim francima delimično su zadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima tih kredita, kazala je danas agenciji Beta predstavnica udruženja CHF Srbije Sonja Vujanović.

Vrhovni kasacioni sud danas je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovor, i da treba obustaviti sve postupke prinudne naplate kredita indeskiranih u francima.

“Zadovoljni smo stavom o ništavnosti valutne klauzule i o obustavi postupaka prinudne naplate, ali time nije rešen problem onih dužnika gde je postupak već završen i oni su ostali bez stana”, kazala je Vujanović.

Ona je istakla da je zahtev da ti korisnici kredita budu obeštećeni jer su oni isplatom ogromnih kamata praktično uglavnom otplatili stan koji im je oduzet.

Predstavnici udruženja CHF Srbija će, kako je kazala Vujanović, učestvovati u radu radne grupe koja će od sutra pripremati predlog rešenja za dužnike koji imaju kredite u evrima i one kojima je banka oduzela stan zbog nemogućnosti naplate pozajmice.

“U toj grupi će biti i predstavnici banaka, Narodne banke Srbije i Vlade Srbije. Nadamo se da će rešenje uskoro biti predloženo”, kazala je Vujanović.

Članovi udruženja CHF Srbija su 21. marta počeli protest ispred Vrhovnog kasacionog suda a protes su prekinuli posle sedam dana, kad ih je posetio predsedniak Srbije Aleksandar Vučić koji je obećao da će država rešiti njihov problem.

Trenutno je u Srbiji oko 16.800 gradjana zaduženo u francima, a njih dug bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute.

Kuburović o stavu Vrhovnog kasacionog suda: Reč je o pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je dobra vest što je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima kredita u švajcarskim francima ali je i dodala da je reč o “pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka”.

Navodeći da je sudska praksa u Srbiji neujednačena i da sudovi u istim pravnim situacijama donose različite odluke, ministarka je za Radio-televiziju Vojvodine kazala i da sudovi “uglavnom” poštuju autoritet Vrhovnog kasacionog suda.

Upitana da li bi sud zauzeo taj stav da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prošle nedelje obećao gradjanima zaduženim u švajcarskim francima da će država rešiti njihov problem, ministarka je kazala da je predsednik Vrhovnog kasacionog suda razgovarao sa tim gradjanima “mnogo pre” nego što se Vučić pojavio pred zgradom te ustanove gde su zaduženi štrajkovali.

Vrhovni kasacioni sud ranije danas je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovora, i da treba obustaviti sve postupke prinudne naplate kredita indeskiranih u francima.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da je pravosudje “rak rana”, ministarka je ocenila da postoji veliko nepoverenje gradjana u pravosudje ali je i dodala da rezultati rada ipak pokazuju da je ono efikasno.

Ona je dodala da nema političkog pritiska i da “niko iz Vlade Srbije ne vrši pritisak na pravosudje”.

Autor Izvor Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×