Učitava se

Kucajte za pretragu

Poslanici EP za izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan

Koronavirus Srbija i region

Poslanici EP za izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan

Podeli

Poslanici različitih grupa u Evropskom parlamentu poslali su zajedničko pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome traže da se dozvoli izvoz medicinske opreme iz EU u zemlje Zapadnog Balkana.

Poslanici Evropske narodne partije, Zelenih i liberala u Evropskom parlamentu potisali su pismo upućeno predsednici Evropske komisije u kome iznose stav da bi evropska koordinacija odgovora na pandemiju Kovid 19 trebalo da obuhvati i zemlje Zapadnog Balkana.

Upozorava se da bi uvedeno ograničenje izvoza medicinske opreme moglo imati ozbiljne posledice za region.

“Zdravstveni sistemi u ovim državama su uglavnom slabiji zbog čega je zemljama Zapadnog Balkana potrebna zaštita EU. Zato Vas pozivamo da uključuju svih šest zemalja Zapadnog Balkana u EU plus šemu odobrenja izvoza koja trenutno pokriva države članice EU kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Veliku Britaniju”, navode EU parlamentarici u svom psimu.

Kako se navodi, zemlje Zapadnog Balkana takođe bi trebalo da su u mogućnosti da učestvuju u zajedničkim nabavkama robe relevantne za trenutnu krizu.

“Stanovnici zemalja Zapadnog Balkana osećaju se i žive kao Evropljani. Iako je EU više puta stavljala proces proširenja na čekanje ove zemlje su nas podržavaju već godinama kada su u piatnju migracije i druge oblasti. Sada je red na nas da pokažemo solidarnost”, navode poslanici EP.

Poslanici Lukas Mandl, Viola fon Kramon-Taubadel, Ilhan Kičuk i Andrej Kovačev u pismu Ursuli fon der Lajen zaključuju da pandemija korna virusa utiče na sve, a da solidarnost svih evropskih zemlja može spasiti živote. 

Izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×