Učitava se

Kucajte za pretragu

Poruka na Svetski dan: Ojačati slobodu medija i zaštititi novinare

Srbija i region Trendovi

Poruka na Svetski dan: Ojačati slobodu medija i zaštititi novinare

Podeli

Svetski dan slobode medija, 3. maj, svet ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu beleži ozbiljan pad slobode medija.

Tačno 92 napada na novinare, prema podacima novinskih udruženja, zabeležena su tokom prošle godine. U prva četiri meseca ove godine bilo ih je 30, dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 pritiska, izneto je u saopštenju zaštitnika građana.

Ombudsman Zoran Pašalić je u pisanoj izjavi, uoči s Svetskog dana slobode medija, konstatovao da su pritisci na medije i dalje prisutni i vidljivi na različite načine.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je čestitao novinarima Svetski dan slobode medija koji se obeležava 3. maja.

On je u pismu, koje je uputio predsednicima udruženja UNS, NUNS i NDNV, istakao da želi uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama daju doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je ukazala na težak ekonomski položaj novinara, ističući da je zaposlenima u medijima neophodan granski kolektivni ugovor.

Čabarkapa je naglasila za TV Prva da veliki broj novinara u Srbiji radi bez ugovora, da dobar deo radi za minimalac, da nema sindikalnog organizovanja i da nema novinarske solidarnosti.

Ministarstvo kulture i informisanja želi da još jednom istakne važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva, kojima pripada i Srbija, navodi se u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija koje je potpisao državni sekretar Aleksandar Gajović.

Navodi se da i posle više od šezdeset godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kojom je garantovano pravo svakom pojedincu na slobodu mišljenja i izražavanja, sloboda medija, kao jedan od mogućih načina izražavanja javnog mišljenja, kako se dodaje, predstavlja i dalje jedno od najdragocenijih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo.

Biro za društvena istraživanja BIRODI je analizom medijskih sadržaja došao do zaključka da je vlast, a pre svega Vučić, neproporcionalno mnogo zastupljena u medijima, a konstatuje i da se o vlasti veoma malo govori kritički.

I Evropska komisija je u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evrointegracijama ocenila da u Srbiji u prethodnih godinu dana nije zabeležen napredak slobode izražavanja.

Evropski parlament je u izveštaju naveo da je sloboda medija na Zapadnom Balkanu nezadovoljavajuća i da, apsurdno, opada paralelno s približavanjem regiona EU.

Podsetimo, Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica u svom novom izveštaju.

Srbija je sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja, prema izveštaju za 2018. godinu. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi.

Udruženje novinara Srbije je povodom Svetskog dana slobode medija uputilo proglas u kojem zahteva da vlast uspostavi, kako su naveli, istinski dijalog s medijskom zajednicom u cilju završetka medijske strategije.

Nezavisno NUNS i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost su sve medije pozvali da na Svetski dan slobode medija, isključe ton, zamrače ekrane i ćutanjem se od 11.55 do 12.00 pridruže simboličnoj medjunarodnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine da bi vlasti i javnost još jednom upozorili na, kako su ukazali, katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je povodom Svetskog dana slobode medija da je ona suštinska za, kako je naveo, mir, pravdu i ljudska prava za sve.

–          Novinari i mediji osvetljavaju lokalne i globalne izazove i pričaju priče koje se moraju ispričati. Njihove usluge javnosti su neprocenjive… Na Svetski dan slobode medija 2018. godine pozivam vlade da ojačaju slobodu medija i zaštite novinare, napisao je Gutereš u poruci.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×