Učitava se

Kucajte za pretragu

Počela obuka energetskih menadžera u PKS

Srbija i region uPoMoc

Počela obuka energetskih menadžera u PKS

Podeli
foto izvor: PKS/ Program je prvenstveno namenjen srednjim i velikim preduzećima, čija je godišnja potrošnja energije veća od 4.000 MWh i ima za cilj da unapredi znanja i veštine zaposlenih, koji već imaju iskustvo u oblasti energetike, kako bi mogli da prepoznaju potencijale za optimizaciju energetskih procesa u svojim kompanijama i postave konkretne ciljeve, čijom realizacijom će ostvariti smanjenje troškova poslovanja.foto izvor: PKS/ Program je prvenstveno namenjen srednjim i velikim preduzećima, čija je godišnja potrošnja energije veća od 4.000 MWh i ima za cilj da unapredi znanja i veštine zaposlenih, koji već imaju iskustvo u oblasti energetike, kako bi mogli da prepoznaju potencijale za optimizaciju energetskih procesa u svojim kompanijama i postave konkretne ciljeve, čijom realizacijom će ostvariti smanjenje troškova poslovanja.

 

Privrednoj komori Srbije je počela besplatna obuka energetskih menadžera koju pohađaju predstavnici 17 domaćih, srednjih i velikih kompanija kako bi im se podigao nivo znanja i veština u oblasti energetske efikasnosti radi optimizacije i unapređenja poslovanja.

Direktor Sektora industrije PKS Miroslav Lutovac rekao je da obuka polaznicima donosi evropski priznatu energetsku licencu.

Kako je objasnio, edukacija podrazumeva kombinaciju teorije i prakse sa ciljem definisanja načina i mogućnosti optimizacije energetskih procesa u kompanijama.

Sadržaj čini petnaest obaveznih tema kao što su prikuplјanje podataka, upravlјanje opterećenjem, sistem energetskog menadžmenta i interna revizija, energetsko inženjerstvo,sistemi za grejanje,upravlјanje efikasnošću i upravlјanje projektima,kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije,primena kompresorskih sistema, toplotni procesi, električni uređaji, osvetlјenje, energetska efikasnost zgrada, klimatizacija i ventilacija, tehnika hlađenja,tehnologija korišćenja solarne energije, geotermalna energija kao i tržište energije.
http://euprojekti.pks.rs/obuka-energetskih-menadzera/
http://pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=25574

–                Svi polaznici koji sa uspehom završe obuku dobijaju pristup međunarodnoj platformi EUREM i mogu učestvovati na međunarodnim konferencijama u okviru projekta EUREM, razmenjivati iskustva i povezivati se sa stručnjacima iz cele mreže, istakao je Lutovac.

Obuku pohađaju u okviru projekta EUREMnekst, jednog od 27 projekata Privredne komore Srbije koji se finansiraju iz programa Evropske unije.

Energetski menadžeri u lokalnim samoupravama u Zlatiborskom okrugu
   
Opštine sa više od od 20.000 stanovnika, po Zakonu o efikasnom korišćenju energije,
moraju da imaju energetskog menadžera kao osobu zaduženu za energetska pitanja.
Zakonsku obavezu bi, podsetimo, trebalo da ispuni šest od deset lokalnih samouprava u Zlatiborskoj oblasti.
Užice i Priboj već imaju energetskog menadžera. Oni u u Prijepolju i Bajinoj Bašti se trenutno, pre imenovanja, obučavaju, dok u Sjenici i Požegi ove osobe, još uvek, nedostaju. 
Kako su nam nedavno rekli iz Stalne konferencije gradova i opština, energetski menadžeri, sem u lokalnim samoupravama iznad 20.000 stanovnika, treba da postoje u nacionalnim organima, u industriji, kod velikih potrošača energije.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×