Učitava se

Kucajte za pretragu

Petković: COVID 19 će uticati na sve pore našeg društva i to dugoročno

Užice Zlatiborski okrug

Petković: COVID 19 će uticati na sve pore našeg društva i to dugoročno

Podeli

NALED je krajem marta sproveo istraživanje u lokalnim samoupravama i većina njih, skoro 70% smatra da će se posledice krize izazvane pandemijom COVID-19 osećati  od godinu do dve godine.  Zbog slabije naplate, prvenstveno poreza na zarade, ostalih poreza, taksi i naknada, lokalni prihodi će se u najboljim okolnostima smanjiti za trećinu, a dve od pet samouprava smatraju da će smanjenje iznositi 40 do 70 odsto trenutnih prihoda.  Stručni deo Kriznog štaba svakodnevno nam govori “da uopšte ne stojimo loše” kada je u pitanju borba protiv virusa. Ali sada će se sve češće postavljati pitanje kako stojimo sa finasijama i budžetima. 

Kakva je realizacija budžeta Grada Užica i kako pandemija utiče na likvidnost za Radio Lunu govori gradonačelnik Tihomir Petković

Pandemija virusa CODEV-19 utiče na sve sfere ovog društva pa samim time i na realizaciju Grada Užica. Poznata je činjenica da najveći deo prihoda našeg grada dolazi od poreza na zarade i porez na imovine. Smanjene ekonomske aktivnosti će se indirektno itekako odraziti na budžet Grada Užica ali i na budžete javnih preduzeća. Srećna okolnost je ta da prethodnih nekoliko godina odgornog poslovanja i stabilne finansijske situacije nam je pomoglo da za sada ovu krizu iznosimo bez velikih trzavica. Plate redovno servisiramo kao i sve druge tekuće obaveze. Nadamo se da ovo neće još trajati i da će se stvari vratiti u normalu kako bi i budžetska politika Grada bila što pre normalizovana.

Nastavljeni su radovi na 28 gradilišta u gradu, da li će biti izmena u planovima za ovu godinu I da li očekujete stabilnost javnih gradskih finasija uključujući I funkcionisanje javnih preduzećai institucija?

Bez ikakve sumnje mora doći do određenih korekcija, na žalost, pre svega u polju investicija. Neke stvari i da hoćemo ne može stići da realizujemo. Moraju se menjti  i programi  javnih preduzeća i ustanova… Kao što rekoh COVID 19 će uticati na sve pore našeg društva i to dugoročno. Sreća je ta da nam je startna osnova bila dobra… Da su nam temelji dobri pa efekti virusa ne bi trebalo da budu katastrofalni.

 Aleksandar Ranković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×