Učitava se

Kucajte za pretragu

Patrijarh Irinej na Floridi poništio sporni Ustav: Trojica vladika zatražilo oproštaj

Srbija i region

Patrijarh Irinej na Floridi poništio sporni Ustav: Trojica vladika zatražilo oproštaj

Podeli

Klirvoter – Patrijarh srpski Irinej predsedavao je danas na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji je održan u Klirvoteru na Floridi, na kojem je doneta odluka da se povuče sporni Ustav SPC koji se odnosio na prostor SAD, a koji je odudarao od važećeg, saznaje agencija RINA.

Problematična situacija nastala je kad su trojica vladika pokušala da u funkcionisanje SPC u SAD uvedu određene promene, što je naišlo na neodobravanje tamošnjih vernika.

“Patrijarh Irinej je bio izričit i protiv novog Ustava. On je posle službe, a pre ručka svoju odluku pročitao u sali gde nas je bilo preko dvesta zajedno sa sveštenicima.Odlučeno je da sve što su trojica vladika radila mimo znanja i odobrenja Sinoda od jula 2017. godine do danas, bude poništeno i pravno sprovedeno do sabora Svetog Sinoda u maju 2020”, rekao je za RINU, jedan od Srba koji je bio na Saboru SPC u Klirvoteru i dodao da su vladike od patrijarha zatražile oproštaj zbog svog spornog delovanja.

“Vladika Longin je zatrazio oproštaj od patrijarha javno u ime ostalih vladika i izrazio pokajanje za sve sto su uradili na štetu SPC i priznao da za njih postoji samo jedna poravoslavna crkva sa svetim Sinodom u Beogradu . Cela sala je dugim i gromoglasnim aplauzom pozdravila odluke koje je patrijah pročitao”, rekao je dobro obavešten izvor za RINU.

Patrijarh srpski Irinej naglasio je prilikom službe u crkvi Svetog Đorđa da raskola nema i da ga nikad ne sme biti.

“Iako ste daleko od svojih matica i korena vi ste u srcu Srpske pravoslavne crkve, deo ste našeg naroda i naš neraskidivi deo. Svi smo deca Hristova koja slede Božiji put. Crkva je naš brod koja nas vodi u naše mirno pristanište”, rekao je patrijarh Irinej prilikom obraćanja vernicima u Klirvoteru.

Tokom posete SAD patrijarh srpski Irinej će obići i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

RINA

Radio Luna

Aleksandar Rankovic

        direktor 
www.radioluna.rs
Tel:   +381 31 515 333
Fax:  +381 31 512 346
Mail:  ram.mreza.aleksandar@gmail.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×