Učitava se

Kucajte za pretragu

Otvoren put koji spaja Moravički sa Zlatiborskim okrugom

Zlatiborski okrug

Otvoren put koji spaja Moravički sa Zlatiborskim okrugom

Podeli

Put vodi preko novovaroškog sela Ljepojevići

foto izvor: Tanjug

Put koji povezuje opštine Nova Varoš, Sjenica i Ivanjica je svečano otvoren na Petrovdan.

Asfaltiranu deonicu puta Ljepojevići – Javor, dugu 3,5 kilometara, otvorio je generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković.

–         Velika mi je čast da upravo na desetogodišnjicu početka obeležavanja Javorskog rata otvorimo asfaltni put za koji se nadam da će poslužiti da u buduće vreme mnogo više ljudi njim dolazi, nego odlazi iz ovih prelepih srpskih krajeva, rekao je Selaković.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević je naglasio da je put veoma važan za te krajeve.

–         Njegov značaj je nemerljiv kad je u pitanju razvoj privrede i poljoprivrede, istakao je Vasiljević i dodao da su sela u toj oblasti poznata po najvećem broju krupnih stočara kojima će plasman proizvoda i transport sada biti uveliko olakšan.

Kako prenosi Tanjug, iz državne kase su finansirani radovi na deonici, vredni oko 30 miliona dinara.

 

foto izvor: Tanjug

Položeni venci povodom godišnjice Javorskog rata

Put je svečano otvoren tokom Sabora srpske omladine iz matice i rasejanja na Javoru i Kalipolju. Liturgijom i polaganjem venaca na Kalipolju je odana počast poginulima u Javorskom ratu (1876-1878). U Javorskom ratu je Srbija u sukobu sa turskim snagama izgubila blizu 20.000 vojnika.

Manifestaciju je pre deset godina ustanovila humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda. Ona na Javoru osnovala Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja koja je postala državna manifestacija, ušavši pre tri godine u kalendar Vojske Srbije.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×