Učitava se

Kucajte za pretragu

Opštine Čajetina i Istočni Stari grad uspostavile saradnju

Čajetina Čajetina Zlatiborski okrug

Opštine Čajetina i Istočni Stari grad uspostavile saradnju

Podeli
Najavili ekonomsku, turističku, sportsku i kulturnu saradnju dve opštine

Opština Čajetina i gradska opština Istočni Stari grad, koja pripada gradu Istočno Sarajevo, potpisali su povelju o uspostavljanju saradnje te dve opštine.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i načelnik opštine Istočni Stari grad Bojo Gašanović su u utorak potpisali dokument u prostorijama opštine Čajetina.

–  Želeo bih da ovo što danas potpisujemo traje večno i da se nikad ne pokida. Danas smo svedoci jednog apsurda da se braća bratime, ne našom krivicom nego krivicom nekih nerazumnih ljudi koji su povlačili ovakve granice, delili nas ali mi tu vezu nikada nismo kidali. Naš zadatak je da uspostavimo i pospešimo saradnju sa Istočnim Starim gradom na svim poljima, počev od ekonomskog, turističkog, sportskog i kulturnog, izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina podsetivši da je Čajetina odavno bratska opština sa opštinama Trnovo i Laktaši, a da imaju odličnu saradnju i sa Banjalukom, Bijeljinom i Sarajevom.

–  Ovo je nastavak onoga što su naši preci započeli jer znamo da su nekada Užičani i čitav ovaj kraj trgovali sa svim teritorijama ka Sarajevu, istakao je Stamatović.

Načelnik opštine Istočni Stari grad Bojo Gašanović je naglasio da je između dva prostora samo jedna veštačka linija, te da srpski narod, u suštini, nije podeljen, dodavši da je uvek tako bilo, i da će se i u budućnosti ta saradnja nastaviti.

Gašanović je pojasnio da opština Istočni Stari grad, obuhvata Baščaršiju, i da je nastala 1992. godine iz sarajevske opštine Stari Grad i da se entitetskom linijom u dužini od 40 kilometara graniči sa federalnim Sarajevom, prenose iz Opštine Čajetina.

–  Jako je bitno za nas da imamo neku vezu sa Srbijom, da imamo veću garanciju opstanka na tom prostoru. Zaista, opstati na entitetskoj liniji i funkcionisati u ovakvo vreme kada su izražene duboke podele u Bosni i Hercegovini je teško. Svaka dobra reč, nešto što bi nam neko preporučio, pomogao i inicirao mnogo nam znači, rekao je Gašanović koji je uručio gusle, poklon opštini Čajetina od Istočnog Starog grada.

foto izvor Opština Čajetina

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×