Učitava se

Kucajte za pretragu

Omogućen prelaz granice poljoprivrednicima preko mosta u Skelanima

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Zlatiborski okrug

Omogućen prelaz granice poljoprivrednicima preko mosta u Skelanima

Podeli

Zatvaranje granice na mostu u Skelanima u proteklih mesec dana onemogućilo je brojne poljoprivrednike sa područja Bajine Bašte da obrađuju svoja imanja koja se nalaze na drugoj strani reke Drine. Dok granice nisu zatvorene, oni su svakodnevno prelazili granicu i obrađivali zemlju, međutim, zbog situacije sa širenjem korona virusa, prelazak je postao nemoguć.

„Vlada Srbije donela je odluku da se odobri prelaz, ali je ubrzo stiglo saopštenje o obustavljanju njene realizacije od strane Ministarstva bezbednosti BiH. Već narednog dana ovaj slučaj se našao na dnevnom redu Saveta ministara BiH. Pozitivna odluka usvojena je 30. aprila, a počela je sa primenom drugog maja.“, rekao je za RINU Dragić Glišić, predsednik SO Srebrenica.

Prvog dana svoje pravo je iskoristilo 20 poljoprivrednika, koji su poljoprivredne poslove obavili u propisanom vremenskom periodu i vratili se u Bajinu Baštu pre početka policijskog časa. Prilikom prelaska sva lica su u obavezi da koriste masku i rukavice i da dežurnom inspektoru saopšte pravac kretenja, tačnije parcelu na kojoj obavljati poljoprivrednu delatnost.

„Imamo inicijativu i molbu nadležnim republičkim štabovima i donosiocima odluka kako bi se omogućio prelazak i svim zaposlenim u Bajinoj Bašti i Srebrenici, da bismo sačuvali svoja radna mesta. Veoma je bitno da dozvolu za prelazak dobiju i sanitetska vozila, kako bi mogli da se spasu životu onih kojima je zdravlje ugroženo i ne mogu da čekaju transport do zdravstvenih ustanova u BiH“, naglašava Glišić.

Mesna zajednica Skelani vezana je u glavnom za Srbiju. Većina stanovništva ima srpsko državljanstvo i radna mesta u Srbiji.

Izvor: RINA

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×