Učitava se

Kucajte za pretragu

Ograničiti deci vreme ispred ekrana

Digitalizacija i E-uprava eUE Zlatiborski okrug

Ograničiti deci vreme ispred ekrana

Podeli

Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine, a trećina ispitanih roditelja nema dovoljno znanja kako bi ih zaštitili od zloupotreba, pokazalo je istraživanje UNICEFA. Rezultati istraživanja prikazani su na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

 Jedna analogija može biti primer kao kada pustimo dete u more. Mi ga nećemo samo baciti i reći “hajde plivaj”, već ćemo ga naučiti da pliva. Isto je i u digitalnom svetu i svetu interneta. Mi prvo moramo da naučimo dete kako bezbedno da koriste, a onda im dati mogućnost  za to. Deca uzrasta od četiri do osam godina ne smeju nikada sama da koriste internet, roditelj uvek mora biti prisutan,objasnila je ona i dodala da i roditelj mora da obogati kompetencije iz oblasti korišćenja digitalnih uređaja i interneta kako bi mogao da usmeri dete.

Rezultati ovog, u kombinaciji sa ranijim istraživanjima koja su rađena na većem broju ispitanika, kao i postojećim trendovima u svetu, pokazuju da deca koriste digitalne uređaje u sve ranijem uzrastu.

Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj.  Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu, navela je dr Dobrinka Kuzmanović, sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto ilustracija: Wiki for you                                                                      Foto ilustracija: Wiki for you

Prema preporukama stručnjaka deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta, pametnog telefona. Predškolcima bi to vreme trebalo ograničiti na jedan sat. Za decu ovog uzrasta važno je i da digitalne tehnologije koriste kroz igru, uz podršku odraslih – roditelja i vaspitača.  Za decu stariju od pet godina, preporuka je da roditelji ustanove jasna pravila i ograničenja u korišćenju tehnoloških uređaja.

Rezultati istraživanja predstavljeni na Pedagoškom fakultetuRezultati istraživanja predstavljeni na Pedagoškom fakultetu

Udruženje vaspitača zlatiborskog okruga predstavilo je rezultate istraživanja na Pedagoškom fakulteta u Užicu. Ovo istraživanje sprovedeno je u okviru projekta Bezbedan internet za celu porodicu u kojem je osim UNICEFA učestvovala kompanija Telenor u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta.

UNICEF je uz podršku kompanije Telenor pokrenuo ovaj projekat kako bi pomogao da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje treba da doprinese smanjenju izloženosti najmlađe dece onlajn rizicima. Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta.

Konkretni ciljevi projekta su obuka učitelja i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i dece uzrasta između četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta. Zahvaljujemo kompaniji Telenor sa kojom partnerski, na ovom projektu, ali i mnogim drugim godinama unazad, gradimo bezbedno internet okruženje za našu decu, izjavio je Petar Antić, konsultant UNICEfa za prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju.

Digitalno pismeni od prvog razreda

Od ove školske godine đacima prvog razreda uveden je predmet projektna nastava.  Ovaj oblik nastave, između ostalog, ohrabruje đake i učitelje da pravilno i bezbedno koriste informaciono-komunikacione tehnologije, što proces sticanja znanja čini efikasnijim. Dakle, digitalno opismenjavanje počinje od polaska u školu, a ono što prvaci na početku uče odnosi se na to da mogu samostalno da uključe i isključe računar, koriste miš, pravilno sede pred kompjuterom, a kasnije saznaju kako da pronađu određenu informaciju.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Tekst je deo projekta E- UE iz naše fotelje kojeg sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×