Učitava se

Kucajte za pretragu

Održana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Održana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Podeli

U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, zasedao je Štab za vanredne situacije opštine Priboj. Na zasedanju su donete i odluke iz dela nadležnosti lokalne samouprave, u smislu naredbi koje za cilj imaju sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID-19.

– Subjektima čiji je osnivač opština Priboj određuje se minimum procesa rada i obavljanje samo najnužnijih i najneophodnijih poslova, kao i sprovođenje higijensko-epidemioloških mera na najvišem nivou;

– Centru za socijalni rad nalaže se zatvaranje dnevnog centra za stare;

– Naređuje se JKP Usluga zatvaranje gradske pijace kao i sprovođenje mera pojačane higijenske zaštite;

– Inspekcijskim službama nalaže se pojačana kontrola rada iz svoje nadležnosti, posebno praćenje radnog vremena kao i broja gostiju u zatvorenim objektima;

– Sportskim ustanovama i objektima čiji je osnivač opština Priboj nalaže se prekid rada i održavanja sportskih i drugih manifestacija;

– Zabranjuje se održavanje turističkih i kulturnih manifestacija na teritoriji opštine Priboj;

– Opština Priboj će uspostaviti telefonsku liniju, za neophodne informacije najugroženijem delu stanovništva 033 2445 698;

– Crvenom krstu se nalaže da vrši distribuciju toplih obroka, lekova kao i drugih neophodnih sredstava starijim i bolesnim osobama.

Uvođenje vanrednog stanja u zemlji, ne znači potpuni prestanak rada u privatnom i javnom sektoru, ali se svakako preporučuje smanjenje obima poslovanja, te na teritoriji opštine Priboj, ugostiteljski objekti će imati skraćeno radno vreme, od 08 do 20 časova. U zatvorenim prostorima ove vrste dozvoljen je boravak najviše do 50 lica, o čemu će u narednim danima pojačano voditi računa i vršiti kontrolu pripadnici MUPa i opštinskih inspekcijskih službi.

U drugim slučajevima, preporučuje se rad od kuće i organizovanje procesa rada tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl.).

Sednici Štaba za vanredne situacije prisustvovao je u ime meštana mesnih zajednica Sjeverin i Strmac, Vujadin Radović, koji je izneo problematiku sa kojom se suočavaju ovi državljani Srbije usled zatvaranja granica. U tom smislu, kao i povodom otežanog gravitiranja državljana Republike Srbije, zbog zatvaranja granica, upućeni su zvanični apeli ka državnim organima za rešavanjem ovog problema. U međuvremenu, opština Priboj, naložila je Javnom preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboja da put Sjeverin- Živinice-Batkovići-Valovlje sanira i dovede u stanje neophodno za život i funkcionisanje saobraćaja. Inače, ovaj putni pravac je jedina funkcionalna veza kojom se izbegava granica sa BiH.

Predsednik opštine Priboj i komandant Štaba za vanredne situacije, Lazar Rvović, rekao je da je problem meštana Sjeverina i Strmca nešto što se po najhitnijem postupku treba da reši, jer su oni suštinski u izolaciji.

-Mi smo naložili i radiće se putni pravac Sjeverin-Živinice-Batkovići-Valovlje, on će se sanirati i dovesti u stanje da može da se obavlja putni saobraćaj. To je ono što je do nas i to nije trajno rešenje, niti najbolje moguće. Mi smo u kontaktu sa graničnom policijom, oni su već obavestili o toj specifičnoj situaciji u kojoj smo mi kao lokalna samouprava, rekao je Rvović.

Predsednik je mišljenja da građani koji su trenutno u problemu zbog novonastale situacije, ne dolaze ni iz kakvog inostranstva, već da zbog razuđenosti državne granice, koja je problem sam po sebi, dolaze iz jednog dela teritorije svoje opštine u drugi deo teritorije opštine, te je usaglašen zajednički dopis ka republici. On je rekao da mašine danas rade i da će danas biti na terenu.

Sa sednice Štaba poručeno je da u Priboju postoje zalihe hrane, te da nema potrebe za panikom, kao i da, kako i stoji u preporukama Vlade Srbije, nije došlo do povećanja cena osnovnih životnih namirnica. Upućen je apel starijim sugrađanima, preko 65 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodica ili sugrađani.

Izvor i foto:Priboj.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×