Učitava se

Kucajte za pretragu

Odluka o mogućem otvaranju vrtića u junu, danas

Srbija i region

Odluka o mogućem otvaranju vrtića u junu, danas

Podeli

U Vladi Srbije danas će biti održan sastanak o uslovima za početak rada predškolskih ustanova, na kome bi nadležni trebalo da se dogovore o datumu početka njihovog rada, a koji će najverovatnije, kako Tanjug saznaje biti početak juna.

Sastanku će prisustvovati predstavnici ministarstava prosvete, zdravlja, rada, države uprave i lokalne samouprave, predstavnici Sekretarijata za obrazovanje Beograda, kao i sindikata u prosveti.

Tema sastanka odnosi se na uslove za početak rada vrtića, rok njihovog otvaranja, kao i šta je sve od preduslova potrebno ispuniti, kada je reč o infrastrukuri, bezbednosti i zdravlju, i zaposlenih i dece.

Na sastanku će biti razmatrano na koji način će sve biti rganizovano, i kako će se obezbediti svi predulsovi da se vrtići otvore.

Prema informacijama Tanjuga, postoje dva potencijalna predloga, jedan da vrtići počnu sa radom sredinom maja, i drugi, koji je bliži usvajanju, da to bude početak juna.

S obzirom da je to prvi sastanak Radne grupe, na kojem će biti svi relevantni akteri, danas će se sagledati trenutna situacija, šta je ono što već sada može da se ispuni, za šta su potrebni neki dodatni rokovi…

Sastanak u vladi biće održan u 12 sati.

Popuštanje mera i povratak na posao, roditeljima je doneo glavobolju više – ne mogu da se oslone na bake i deke u čuvanju dece, jer su stariji posebno ugrožena kategorija, pa im je informacija o radu vrtića jako važna.

Epidemiolozi su izneli jasan stav da nisu za otvaranje predškolskih ustanova pre 1. juna, jer su kolektivi pogodno mesto za širenje virusa.

I zaposleni u vrtićima traže od nadležnih da jasno definišu obavezujuće mere i procedure kojih će se pridržavati kada se vrtići otvore.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije u pismu Ministru prosvete tražio je da im se razjasni da li se vrtići otvaraju za svu decu ili samo za one kojima se roditelji vraćaju na posao i ko će praviti listu proriteta.

Vaspitači su tražili i jasne smernice koliko dece može biti prisutno za rad u malim grupama, da li će i za decu biti obavezno nošenje maski, kako će na to oni reagovati…

Dilema je i kako održati socijalnu distancu među decom , koliko puta dezinfokovati prostore i materijale, da li će im biti obezbeđeno dovoljno sredstava za dezinfekciju…

GZS/RTV

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×