Učitava se

Kucajte za pretragu

Nova radna mesta za 400 radnika u Priboju

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Nova radna mesta za 400 radnika u Priboju

Podeli

Premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić, posetila je danas Priboj i sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem i narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem obišla Slobodnu zonu gde se upoznala sa radom kompanija koje posluju u okviru zone.

Premijerka je obišla i rekonstruisanu srednju Mašinsko – elektrotehničku školu, gde su je dočekali đaci koji su se plasirali na Evropsko prvenstvo u robotici. Inače, država je u obnovu škole uložila više od pola milijarde dinara.

Predsednica Vlade Srbije je istakla da je opština Priboj jedan od najboljih primera kako se podići iz potpune propasti.

-Slobodna zona u okviru koje uspešno posluju domaće, i kompanije iz Holandije, Turske i Španije koje zapošljavaju više od 500 radnika, nastala je tako što je država, deo imovine korporacije FAP, bez naknade, prenela u vlasništvo lokalnoj samoupravi. Situacija je bila izuzetno teška, ali Priboj nije pušten da propadne i rezultati su sada vidljivi. Stručni tim ljudi koje smo okupili digla je ovu opštinu iz pepela. Više se ne izjedanačava sa FAP-om, već su tu novi strani i domaći investitori koji zapošljavaju preko pet stotina ljudi, a nova nemačka kompanija koja proizvodi delove za automobile zaposliće još 400 Pribojaca. Napravili smo put kojim idemo napred, dajemo signal mladima da je ovde moguća bolja budućnost, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je ključno ulaganje u obrazovanje, jer mladi moraju imati odlične uslove da bi ovde ostali, ali i vratili se da rade i zarađuju u život u novim kompanijama.

– U rekonstrukciju škola uloženo je oko 700 miliona evra i u planu su i nova ulaganja. Omladinci koji predstavljaju Srbiju na Evropskom takmičenju iz robitike su Pribojci i to je jasan signal da naša odluka o otvaranju Regionalnog strat ap centra je itakako ispravna. Od sledeće godine u svim školama postojaće i bežićni intrenet, a Priboj će biti prva opština koja će kompletno preći na biomasu, rekla je premijerka.

Da opština Priboj nije zaboravljena od svih upravo su dokaz ova velika ulaganja, ali i posete državnog vrha.

– Dolazak premijerke nam izuteno znači, ne samo zbog sredstava koja dobijamo od Vlade RS, već nam je to signal i poruka da će se za Priboj učiniti još više. Ovde smo bili kao u napuštenom rudniku, ali vidimo naše svetlo na kraju tunela. Danas smo obišli realizovane projkete, ali će ih sigurno biti još. Naš uspeh je što FAP proizvodi za vojnu industriju Srbije, što smo dobili Slobodnu zonu i nove investitore. Sve to nam mnogo znači – rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

U toku su pregovori i sa još jednim domaćim investitorom, a prema rečima narodnog poslanika, Кrsta Janjuševića, to je jedan od najvećih privrednika u zapadnoj Srbiji.

– Sve ovo što smo postigli u revitalizacioji Priboja samo nam je dalo vetar u leđa da nastavimo dalje. Nakon izgradnje nemačke fabrike, u Slobodnu zonu stiže još jedan veliki investitor koji će obezbediti radna mesta za naše sugrađane. Međutim, delujemo i na drugim poljima. Svesni smo koliko je bitna putna infrastruktura, stoga je već u planu izrada projektne dokumentacije za put Кokin Brod – Jarmovac koji će Priboj, Zlatar i Zlatibor učiniti delom iste turističke ponude istakao je Janjušević.

Izvor i foto:PPMedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×