Učitava se

Kucajte za pretragu

Nov model podrške poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u Zlatiborskom okrugu

Čajetina Čajetina Užice Zlatiborski okrug

Nov model podrške poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u Zlatiborskom okrugu

Podeli

Predstavnicima lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga je predstavljen u Čajetini novi model za podršku poljoprivrednicima, koji je sproveden posredstvom konkursa Fonda za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u opštini Čajetina.

  • Fond su formirali Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Čajetina i preduzeće Zlatiborski eko agrar sa ciljem da sličan model pokrenu i ostale opštine i tako poljoprivrednicima i prerađivačima hrane obezbede dodatnu podršku na inovativan način, saopšili su iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Čajetina i Privredno društvo Zlatiborski eko agrar izdvojili su 4.000.000 dinara u okviru konkursa za podsticajna sredstva za razvoj proizvodnje i prerade hrane u opštini Čajetina u 2020. godini.

Prosečna vrednost podsticajnih sredstava u okviru prvog konkursa po korisniku iznosila je oko 200.000 dinara. Korisnici su dobili 30% sredstava bespovratno za realizaciju investicija u voćarsku, stočarsku i pčelarsku proizvodnju, a tokom tri naredne godine preostala sredstva beskamatno vraćaju u Fond iz kog će se podržavati drugi poljoprivrednici, navode u saopštenju iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

U prvom krugu konkursa, završenom u julu ove godine, izabrano je 19 korisnika koji su uz pomoć sredstava unapredili svoja gazdinstva.

Osnivanje inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

 

Predstavljen novi model za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u Zlatiborskom okrugu

„Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ uz podršku opštine Čajetine poslednjih devet godina se uspešno bavi razvojem poljoprivrede na teritoriji ove opštine. Najveći deo podrške poljoprivrednicima je u okviru programa mera i subvencija za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a manji deo obezbeđujemo iz raznih donatorskih fondova. Rado smo se odazvali pozivu na saradnju sa Fondacijom Ana i Vlade Divac  i drago nam je što smo sa partnerima razvili  i ovaj novi model ulaganja u razvoj poljoprivrede za koji sam uveren da će biti uspešan i da će postati primer dobre prakse u regionu. Ovom prilikom se zahvaljujem Fondaciji Ana i Vlade Divac, USAID-u i opštini Čajetina i nadam se dugoj i uspešnoj saradnji”, izjavio je Marko Marić direktor PD “Zlatiborski eko agrar“ doo.

„Uspešna realizacija pilot projekta u Čajetini predstavlja novi izvor finansiranja koji malim proizvođačima omogućava jednostavan pristup sredstvima za investiranje. Ovaj model opštini omogućava da stvori održiv fond iz koga će novi korisnici moći da  dobiju sredstva u narednim godinama. Pošto USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu kontinuirano radi na razvoju, implementaciji i promociji inovativnih izvora finansiranja za proizvođače i prerađivače hrane, naš cilj je da se ovaj model finansiranja implementira u što većem broju opština u Srbiji”,  rekla je ovom prilikom Miroslava Panić, menadžer za investicije i finansiranje, USAID-ovog Projekta za Konkurentnu privredu. 

„Fondacija je za 10 godina podržala više od 1000 gazdinstava u Srbiji, a sada smo razvili novi model za finansiranje poljoprivrednika za koji nam je drago da je zaživeo i da imamo prvih 19 korisnika. Pozivamo druge opštine u Srbiji da nam se pridruže i primene ovakav model i obezbede podršku za poljoprivrednike i prerađivače hrane.“, izjavila je ovom prilikom Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×