Učitava se

Kucajte za pretragu

Ninko Tešić: Pandemija je šok za svetsku privredu koja je neposredno pred izbijanje bila na ivici krize

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Ninko Tešić: Pandemija je šok za svetsku privredu koja je neposredno pred izbijanje bila na ivici krize

Podeli

Valjaonica aluminijuma Impol Seval uspešno posluje već 45 godina. Ove godine  planovi neće biti ostvareni jer se beleži pad potražnje na globalnom nivou a Impol Seval izvozi najveći deo svojih proizvoda. “Očekujemo se otvore neke fabrike, pre svega u Nemačkoj, pa će i prodaja krenuti malo bolje”, kaže za Radio Lunu Ninko Tešić, direktor  Impol Sevala

Kako se pandemija odražava na vaše poslovanje?

Pandemija je veliki šok za svetsku privredu. Najgore za većinu kompanija je žestok pad tražnje. Ovo je ukratko situacija u celom svetu. Imajući u vidu da Impol Seval izvozi preko 96 % svoje proizvodnje logično je da ovo stanje loše utiče na naše poslovanje. U martu smo radili skoro normalno i ostvarili plan proizvodnje. Nismo uspeli da otpremimo svu robu kupcima (otprema je bila oko 80%) jer prvo nismo uspeli da angažujemo dovoljan broj kamiona a onda su naši kupci u Italiji, Španiji, Nemačkoj zatvorili fabrike i skladišta. U aprilu radimo, nema dovoljno prodaje da bi ispunili plan (očekujemo  da će ostvarenje plana biti oko 90%). Prodaje za maj su u ovom trenutku jako usporene. Očekujemo da se otvore neke fabrike, pre svega u Nemačkoj, ovih dana pa da će prodaje krenuti malo bolje.

Da li imate problema oko organizacije procesa proizvodnje zbog ograničenja koje nameće vanredno stanje i nalažu uredbe Kriznog štaba?

Nemamo velikih problema u organizovanju proizvodnje i pored ograničenja koje nameće vanredno stanje. Potreban je istina dodatni napor ali ovo je ipak vanredna situacija.

Dobro smo se organizovali a zaposleni su veoma disciplinovani i poštuju sve preporuke državnih organa ali i interne preporuke. Dobili smo dozvole za kretanje zaposlenih koji su nam neophodni, angažovali autobuse za prevoz samo naših zaposlenih,organizovali rad od kuće za sve one za koje je to bilo moguće, zabranili poslovna putovanja, službene posete, svi sastanci se organizuju telefonski ili putem skajpa, veliki broj zaposlenih smo poslali na korišćenje godišnjeg odmora i zaradjenih sati. U Impol Sevalu smo preduzeli niz mera da bi se minimizirao rizik nastanka infekcije u Fabrici. Nabavli smo dovoljan broj maski, rukavica, dezinfikacionih sredstava. Prvenstveno je želja da sačuvamo naše zaposlene.

Kako ocenjujete mere države za pomoć privredi?

Država je na vreme donela Program ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom i podršku privredi Srbije. Program će pomoći privrednim društvima da prežive prvi udar. On je istina kratkoročan i podrazumeva da će kriza trajati 2-3 meseca i da će nakon toga početi oporavak. Mislim da se to neće desiti i da će recesija i kod nas i u svetu početi u trećem kvartalu. Zato će nam trebati još sličnih Programa. Oporavak srpske privrede zavisiće od brzine oporavka svetske ekonomije pre svega ekonomije EU jer smo mi na njih najviše oslonjeni. Ali da i mi ne zaboravimo ono što je već čini mi se ceo svet zaboravio. Svet je neposredno pre izbijanja pandemije bio na ivici ekonomske krize. Pandemija će krizu samo višestruko usložiti.

Da li očekujete, da ćete uspeti da realizujete Vaše planove za ovu godinu i projekciju za sledeću?

Ne očekujem da ćemo planove za ovu i iduću godinu koje smo postavili pre ovog dešavanja uspeti da realizujemo. Trudićemo se svim silama ali kada bi ih realizovali sa padom do 20% bio bih veoma zadovoljan.

Aleksandar Ranković

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×