Učitava se

Kucajte za pretragu

Nezadovoljstvo i apeli na Međunarodni praznik rada

Zlatiborski okrug

Nezadovoljstvo i apeli na Međunarodni praznik rada

Podeli

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je povodom 1. maja da je položaj radnika u Srbiji i dalje daleko od zadovoljavajućeg, jer se njihova prava krše i nisu dovoljno zaštićena.

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obeležava se danas širom sveta.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. 

Sukobi su usledili dva dana kasnije, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

Protest u Beogradu

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost organizuju  protest u Beogradu kako bi skrenuli pažnju vlasti da radnici zaslužuju da imaju bolji standard i je važno da se preduzmu mere kako mladi ne bi masovno odlazili iz Srbije.

Ta dva reprezentativna sindikata traže kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Slogan protesta je Da plate ustanu, a mladi ostanu, a počeće u podne na Trgu Nikole Pašića, odakle će povorka preko Terazija otići do Narodne skuštine, gde će izneti zahteve, a zatim Ulicom kneza Miloša do Vlade Srbije.

 

Radnici u Srbiji imaju mnogo razloga za nezadovoljstvo i protest ali su nezainteresovani jer su dometi i rezultati ranijih protesta mali, a izgubili su i poverenje u sindikatsmatraju predstavnici radničkih organizacija.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je za Betu da radnici sa prosečnom platom od 400 evra i penzioneri sa prosečnim penzijama od oko 300 evra nemaju dovoljno ni za redukovanu potrošačku korpu i da razloga za nezadovoljstvo ima i previše.

 

Zaštitnik građna Zoran Pašalić ocenio je povodom 1. maja da je položaj radnika u Srbiji i dalje daleko od zadovoljavajućeg, jer se njihova prava krše i nisu dovoljno zaštićena.

–       Visoka nezaposlenost, rad ‘na crno’, ugroženo pravo na korišćenje godišnjih odmora i bolovanja, nedostatak socijalnog dijaloga sa predstavnicima zaposlenih, situacije u kojima se ostaje bez pravične naknade za rad ili bez doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuju da se prava radnika u Srbiji krše i da nisu dovoljno zaštićena, naveo je Pašalić u saopštenju.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, U Srbiji je u martu bilo oko 618.000 nezaposlenih.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je diskriminacija na poslu najčešći problem i da pritužbe češće podnose žene, pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice.

Jankovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS, rekla da se situacija nije promenila u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine prvomajski protesti održani su u brojnim gradovima sveta

Praznik rada je državni praznik koji se praznuje 1. i 2. maja. Zakonom o državnim i drugim praznicima je propisano da to budu neradni dani.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se 1. maja u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Ministarstvo poljoprivrede je apelovalo na građane da za 1. maj ne pale vatru na mestima koja nisu za to predviđena i obezbeđena niti da nekontrolisano pale vatru pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume kako bi sprečili sizbijanje šumskih požara.

–         Takođe, apelujemo na građane da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP – Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu, navodi se u saopštenju.

Komandant Vatrogasno – spasilačke brigade u Beogradu Mile Jovičić je apelovao na građane da tokom proslave međunarodnog praznika rada u izletištima Srbije poštuju Zakon o zaštiti od požara, saopštio je MUP.

Upozorio je građane da je Zakonom zabranjeno paljenje vatre u šumama, osim na obeleženim mestima.

Inače, Zakonom o šumama je zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo, podseća Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Zakonom o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.

Ministarstvo zaštite životne sredine je čestitalo 1. maj Međunarodni dan rada i pozvalo građane koji će praznike provesti u prirodi da je vole i čuvaju.

Ministarstvo zaštite životne sredine je zamolilo građane da ne kupuju, ne koriste i u prirodu ne bacaju plastične kese i flaše, jer stotinama godina tu ostaju zagadjujući životnu sredinu. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×