Učitava se

Kucajte za pretragu

Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

Srbija i region uPoMoc

Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

Podeli
Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je izjavio da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modifikovanih organizama (GMO).

Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

On je u Skupštini Srbije kazao da postoji poseban zakon za GMO, tako da priče koje se vezuju za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane koje su na dnevnom redu sednice apsolutno ne stoje.

“Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na prozivodnju i trgovinu GMO “, istakao je Nedimović.

Nedimović je obrazlažući predložene zakone rekao je da je bezbednost hrane jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i da sledi ozbiljna reforma u tom sektoru.

Prema njegovim rečima, do aprila će Srbija dobiti akreditovanu državnu nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta. Time se sistem referentnih laboratorija polako zaokružuje, što državu čini nezavisnom da može da sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezebednosti ima instituciju koja ima najsavremenije uredjaje putem kojih može da utvrdi šta egzistria na prostoru Srbije i šta se pokušava da se uveze.

Nedimović je rekao da je izmenema i dopunama Zakona o bezbednosti hrane utvrdjena podela poslova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu vrsta hrane koju ko kontroliše, navodeći da pre svega misli na sanitarnu inspekciju.

“Mora se tačno znati ko šta kontroliše na tržištu”, rekao je Nedimović.

Autor: Beta Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×