Učitava se

Kucajte za pretragu

Međunarodni eko kamp u Zlakusi

Užice Zlatiborski okrug

Međunarodni eko kamp u Zlakusi

Podeli

9. Međunarodni eko kampu održaće se od 28. juna do 8. jula u Zlakusi. Kako saznajemo učešće su najavili volonteri iz Meksika, Danske, Nemačke i Turske.

Tokom kampa volonteri će uređivati ulaz u selo, krčiti lokaciju na kojoj se planira postavljanje katuna, krčiće se prilaz spomeniku na Gradini i obnavljati markacije duž 60km markiranih pešačkih staza, sa kojim se selo Zlakusa priprema za održavanje republičkog kola treking lige u 2020. godine.

Tradicija od 2009. godine

Međunarodni eko kampovi u Zlakusi održavaju se od 2009. godine na osnovu ideje i inicijative Etno parka „Terzića avlije“ sa ciljem buđenja ekološke svesti lokalnog stanovništva i volonterskog duha mladih, uz pomoć volontera iz celog sveta. 
Tokom prethodno održanih međunarodnih eko kampova očišćene su brojne divlje deponije duž lokalnih vodenih tokova u selu, koji se ulivaju u reku Đetinju a pored kojih prolaze markirane pešačke staze. U proseku, tokom jednog eko kampa, iz ambisa lokalnih potoka izvlačilo se i do 800 vreća smeća, zapremine 70 litara i do dva traktora krupnog otpada a isto se sve deportovalo na Regionalnu deponiju Duboko. Kroz kampove prošlo je oko 90 stranih volontera iz Koreje, Japana, Finske, Švedske, Turske, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Belgije, Češke, Slovačke, Poljske, Makedonije, Grčke, Hrvatske, Bugarske, Rusije…

Izvor – Radio Luna

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×