Učitava se

Kucajte za pretragu

Letovanje u Grčkoj od 30. juna, neophodna zdravstvena potvrda

Srbija i region

Letovanje u Grčkoj od 30. juna, neophodna zdravstvena potvrda

Podeli

Srbi koji odu na svoju omiljenu destinaciju, koja otvara hotele do 30. juna, na plaži će morati da drže odstojanje

Grčka će najkasnije do kraja juna otvoriti hotele i apartmane, ali će za odlazak na letovanje u tu zemlju stranim turistima, uključujući i srpske, po svemu sudeći biti neophodna zdravstvena potvrda da nisu oboleli od kovida-19, prenosi portal Grčkainfo.

Napominjući da će grčke vlasti danas saopštiti zvaničan plan otvaranja plaža i hotela, kao i obavezne mere za boravak na plažama i u ugostiteljskim objektima, portal navodi da je tamošnja vlada odlučna da 10. juna otvori plaže i ukine zabranu plivanja u moru, uz obavezno poštovanje rastojanja i izbegavanje gužve. Oko 15. juna usledilo bi otvaranje hotela koji posluju tokom cele godine, a 30. juna i sezonskih hotela i ostalih smeštajnih objekata za turiste.

Ministar turizma Rasim Ljajić izjavio je da je pripremljena uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana. Ideja je da do 31. decembra 2021. oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih iskoriste preko agencije, odnosno da dobiju vrednosne vaučere. Ako ne žele da iskoriste vaučere, onda je agencija obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac. Isto rešenje, kaže Ljajić, važi i za plaćene đačke ekskurzije.

Iako još nije konačno rešeno na koji način će biti regulisan dolazak turista iz drugih država, jedno od rešenja o kom se raspravlja je obavljanje brzih testova na virus i u zemlji polaska i u zemlji dolaska.

– Informacije već govore o usvajanju zdravstvenog uverenja koje će potvrditi da je svaki putnik pregledan i da ispunjava uslove za posetu drugoj zemlji. U slučaju da se neko ne razboli, onda će moći da putuje, naravno, poštujući mere predostrožnosti koje će se primeniti u svakoj zemlji i u ovom slučaju u Grčkoj – rekao je profesor Univerziteta Aristotel u Solunu i stručnjak za zarazne bolesti Pavlos Nikolaidis, a prenosi Grčka info.

On smatra da neće biti potrebno nošenje zaštitnih maski na plaži, ali ih je korisno imati u zatvorenim prostorima sa velikim brojem ljudi: – Plivanje u moru ili bazenu je bezbedno, ali tokom odlaska i boravka na plaži treba držati udaljenost od dva metra.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×