Učitava se

Kucajte za pretragu

Krkobabić: Krajem aprila formira se nacionalni tim za spas sela Srbije

Srbija i region

Krkobabić: Krajem aprila formira se nacionalni tim za spas sela Srbije

Podeli

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je da će krajem ovog meseca biti formiran nacionalni tim za spas sela Srbije u kome će biti predstavnici Odbora za selo u Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i ugledni stručnjaci.

On je, obilazeći selo Krajišnik u opštini Sečanj, rekao da je zadatak Vlade Srbije da oživi sela i zadrži mlade tako što će im ponuditi ono što imaju i stanovnici većih gradova.

“Svako ima pravo da ode iz sela, mi nemamo ni moralna ni druga prava da ih sprečimo, ali možemo da im ponudimo izbor da ostanu, ako im se obezbedi sve ono što imaju i gradovi”, kazao je Krkobabić u razgovoru sa članovima zemljoradničke zadruge “Sloga” i meštanima sela.

Dodao je da obilazi sela kako bi sagledao potrebe i pri formiranju budžeta za narednu godinu, mogao da istakne jasne zahteve koliko je novca potrebno za regionalni razvoj.

Krkobabić je istakao da selima treba obezbediti infrastrukturu, puteve, vodovod, kanalizaciju, zdravstvene usluge i domove kulture “koji su se uspavali u 73 odsto sela”.

On je rekao da će u maju biti raspisan konkurs za bespovratnu podršku zemljoradničkim zadrugama i da bi bilo dobro da se pored postojeće zemljoradničke zadruge “Sloga”, koja je prošle godine dobila bespovratno 15 miliona dinara za kupovinu opreme, formira još jedna ili dve zadruge u opštini Sečanj.

Poljoprivrednici i ove godine, prema njegovim rečima, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva od 7,5 miliona dinara za formiranje novih zadruga, za 15 miliona za postojeće i do 60 miliona za složene zadruge.

On je podsetio da su zahvaljujući projektu “500 zadruga u 500 sela” do sada formirane 94 zadruge, a za ovu godinu je planirano osnivanje još 70.

“Plan nam je da nema većeg sela bez zemljoradničke zadruge. Domaćinstva treba da se udruže da bi se ukrupnili posedi koji ovde u proseku zauzimaju oko četiri hektara, da bi lakše kupovali repromaterijal i prodavali proizvode”, kazao je Krkobabić.

Podsetio je da postoji ideja, “ali je neophodno da postoji i politička volja”, da se mladim poljoprivrednicima dodeli bez naknade do 50 hektara zemlje na neodredjeno vreme dok je obradjuju.

On je kazao da u Srbiji ima 200.000 hektara državne zemlje i još toliko one na kojoj nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Krkobabić je, obilazeći zemljoradničku zadrugu “Sloga” koja će se baviti otkupom žitarica i obezbedjivanjem repromaterijala za kooperante, kazao da je njeno formiranje “rezultat truda ljudi koji su se udružili”.

“Kada se poljoprivrednici udruže, onda je tu i lokalna zajednica, država i poslovna banka. Ovo je primer kako je ni od čega napravljeno nešto”, kazao je Krkobabić.

Predsednik Odbora za selo u SANU Dragan Škorić kazao je da je njegov predlog da se poljoprivrednici udruže u prodaji robe tako što bi u nekom gradu u Rusiji zakupili hladnjaču i tako izbegli posrednike u plasmanu svojih proizvoda.

Zamenik predsednika Opštine Sečanj Slobodan Repac kazao je da su zadruge oslonac razvoja sela.

Opština je, prema njegovim rečima, prošle godine za subvencije poljoprivrednicima izdvojila 6,5 miliona dinara, a ove godine 10,5 miliona dinara, i u toku je i izrada projekta navodnjavanja na 1.000 hektara.
 
 
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE
 
Autor/Izvor Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×