Učitava se

Kucajte za pretragu

Krenulo cvetanje, poleteo polen sa drveća

Čajetina Srbija i region uPoMoc

Krenulo cvetanje, poleteo polen sa drveća

Podeli
Blaga zima i početak proleća sa veoma toplim danima uzrokuju burno otpuštanje polena u ovom periodu, ukazuju stručnjaci.

Tendenciju porasta ove nedelje imaće koncentracije alergenog polena breze, javora, vrbe i hrasta, dok srednje vrednosti beleže poleni tise, čempresa, topole i bresta, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Srbije (Mirjana Mitrović kaže za Tanjug da je trenutno aktuelan polen drveća, i to bresta, jasena, javora, čepresa, ali i topole.

  •     U narednom periodu očekuje se intenzivnije cvetanje breze, koja ima najveći alergeni potencijal. Ipak, nemaju sva zrna intentenzivno jake komponente, ali unakrsnim kombinacijama s drugim alergenima pojačavaju simptome, istakla je Mitrovićeva i dodala da je cvetanje počelo, mada za sada nisu zabeležene prekogranične vrednosti.

Mitrovićeva navodi da bi svi oni koji pate od polenske alergije trebalo da, u dogovoru s lekarom, počnu da uzimaju terapiju 10 do 15 dana ranije, to jest pre nego što dođe do prekoračenja koncentracije alergena u vazduhu.

Svi oni koji imaju problema sa alergijama, savetuje Mitrovićeva, treba da izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

Mitrovićeva kaže za Tanjug da simptomi, među kojima su najčešći kijanje, curenje nosa, suzne oči i svrab, počinju već krajem marta i u aprilu jer je tada u vazduhu prisutno 16 vrsta polenovih zrna, i ako nema kiše obično se tada registruju prekogranične vrednosti.

Cvetanje trave i korova počinje u aprilu i maju i može potrajati do oktobra.

Od februara do novembra SEPA meri koncentraciju alergena u vazduhu

 

Količina alergenog polena u vazduhu proverava se na svim mernim mestima u Srbiji, a merenja je SEPA počela od februara. Merenja na 20 mernih mesta, kao i na pet mernih mesta u Vojvodini, trajaće do novembra, a prate se 24 alergene vrste.

Sve informacije o koncentracijama i vrstama koje su izmerene sa uzoraka, mogu se naći na sajtu Sepa.gov.rs.

Podaci nisu trenutni, već od prošle nedelje, a u poslednjoj koloni navodi se tendencija za tekuću nedelju.

Tendenciju stručnjaci agencije daju na osnovu meteoroloških parametara i dugogodišnjeg iskustva.

Podsetimo, na sajtu Agenicije za zaštitu životne sredine se mogu pratiti i podaci o alergenom polenu čije se koncentracije prate i na Zlatiboru. Kako smo ranije pisali, ta planina je među prvim turističkim destinacijama u Srbiji u kojoj Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine prati koncentracije 24 alergene vrste biljaka u vazduhu.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/PogledsaTornika/21326/zlatibor—beg-od-ambrozije.html

foto screenshot
Priključivanje podataka o alergenom polenu u vazduhu Open data sistemu
Agencija za zažtitu životne sreidne planira da u 2019. godini na svom portalu otvorenih podataka postavi i podatke o koncentraciji alergenog polena iz Nacionalne mreže, saopštili sui z Agencije nakon održanog informativno- edukativnog skupa i obuke na temu Priključivanje podataka o alergenom polenu u vazduhu Open data sistemu, u skladu sa Strategijom razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji.

Autor Radio Luna/ Izvor Tanjug/Radio Luna/SEPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×