Učitava se

Kucajte za pretragu

Još agresivnije za čist vazduh! Više para, nove mere

Užice Zlatiborski okrug

Još agresivnije za čist vazduh! Više para, nove mere

Podeli

Užice jedna od retkih lokalnih samouprava koja je u prethodnom periodu preduzela veliki broj mera i aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja vazduha. S tim u vezi gradsko veće je usvojilo predlog prvog rebalansa kojim je predviđeno novih 20 miliona dinara za zaštitu životne sredine, što sa prvobitnih 20 miliona dovodi do cifre od 40 miliona dinara koji će biti upotrebljeni za smanjenje aerozagađenja u gradu na obalama Đetinje. Za prethodnih 5 godina izdvojeno oko 50 miliona dinara i oko 600 objekata u Užicu dobilo je nove kotlove, prozore i novo fasadno odelo.

Gradonačelik Užica Tihomir Petković kaže da se lokalna samouprava ovim problemom ne bavi jednokratno već godinama unazad i da niko ne može da negira činjenicu da se Užice manje dana nalazi na spisku najzagađenijih gradova u Srbiji.

-Za podršku energetskoj efikasnosti privatnih objekata u ovoj godini biće opredeljeno 40 miliona dinara. Nadamo se da će ova sredstva biti dovoljna da se urade energetske promene na više od 400 objekata u Užicu, naveo je Petković.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine pošumljeno oko 5,2ha šume dok će ove godine biti pošumljeno oko 10ha na teritoriji grada.

Država pomaže inverziju kotlarnice

Jedna od najvećih zagađivača vazduha koja se nalazi u centru grada jeste kotlarnica Centra za majku i dete koja greje i Dom Zdravlja. Najkasnije do kraja marta država bi sa 80 hiljda evra  trebalo da pomogne konverziju ove kotlarnice sa mazuta na gas.

Novcem kancelarije za javna ulaganja sledeće godine biće urađena i konverzija kotlarnice Opšte bolnice sa mazuta na gas.

Završava se projekat kotlarnica na Međaju

Završetkom ove kotlarnice biće omogućen prelazaka na gas preostale četvrtine kapaciteta. Investicija je procenjena na 5 miliona evra i lokalna samouprava čini sve da se ta sredstva što pre obezbede, ističe Petković.

Tihomir Petković

Podsetimo tokom ove godine biće izabran javni prevoznik čiji autobusi koriste gorivo visokog kvaliteta što bi trebalo da suzbije zagađenje vazduha nastalo od saobraćaja kažu nadležni.

1 Komentara

  1. Parni valjak 29/01/2020

    Jesu li mere agresivne kao sumnje o korupciji Nemanje Nesica i Jelene Vasovic?
    Hocete li da se obracunate sa losim vazduhom kao sto ste reagovali i u njihovom slucaju?
    Bruka za grad!

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×