Učitava se

Kucajte za pretragu

Impol Seval: Ulaganjima savladavaju prepreke(AUDIO)

Užice Zlatiborski okrug

Impol Seval: Ulaganjima savladavaju prepreke(AUDIO)

Podeli

Poprilično je teška poslovna godina iza kompanije Impol Seval koja danas slavi 45 godina od početka rada i 18 godina od uspešne privatizacije.

Uspešno se ovih dana u Impol Sevalu privodi kraju prvi deo investicionog ciklusa, ukupne vrednosti 30 miliona evra, predviđen Strategijom razvoja za period od 2017. do 2025. godine.

–   Uložili smo 22 miliona evra u modernizaciju i rekonstrukciju valjačkog stana V2. Uložili smo u peć za zagrevanje velikih blokova 5,3 miliona evra, a 2,7 miliona evra je deo vezan za projekat dobijanja traka velike težine 11 tona, naveo je generalni direktor Impol Seval valjaonice aluminijuma a.d. Sevojno Ninko Tešić.

U toku su testiranja, tople probe i fina podešavanja, kako navodi Tešić, najvažnije mašine – valjačkog stana V2.

–   Sve smo na valjačkom stanu promenili što je moglo i dobili ono što ranije nismo imali, poput profila toplovaljanih traka. Sa ovom toplom valjaonicom, mi ćemo značajno poboljšati kvalitet naših proizvoda, istakao je Tešić naglasivši da će, sa puštanjem u rad valjačkog stana i nove opreme, kompanija moći da odgovori potrebama tržišta jer ima uslova za punu proizvodnju.

 

Iz Impol Sevala predviđaju da će 40 miliona evra biti uloženo u dalji razvoj kompanije od sledeće do 2026. godine. Planiraju da najveći deo novca ulože u valjački stan za hladno valjanje, u ađustažne mašine i u novu livnu bateriju u livnici, kako bi povećali njene kapacitete.

Opao je za 15 odsto broj narudžbi tokom devet meseci ove godine zbog korona krize, napomenuo je Tešić. Dodao je da su u oktobru vidljivi znaci oporavka tog privrednog subjekta, ali i da ih je sreća pratila sa bojenim programom koji beleži rast tražnje.

–    Aluminijumske kompanije sveta beleže padove od oko 20 do 25 odsto, pa je Impol i dobar. Navikli smo mi da radimo u raznim kriznim vremenima i uvek smo iz tih kriza i problema izlazili kao pobednici. Sada imamo bolje preduslove da pobedimo ovaj period i da prođemo bez velikih udara jer smo godinama unazad imali pozitivno poslovanje, zato što imamo dobru likvidnost, ugled i dosta toga što garantuje da se može jedan period i lošijeg poslovanja preživeti, istakao je Tešić.

Ninko Tešić o investicijama i razvoju Impol Sevala 

Ninko Tešić o poslovanju Impol Sevala 2020. godine

Pad od 14 odsto, u odnosu na planiranu proizvodnju, beleži Impol Seval u prvih devet meseci ove godine. Uspešna je za Impol Seval bila poslovna 2019. godina, sa ostvarenom proizvodnjom od 56. 952 tone.

 

Tešić o poslovanju Impol Sevala 2019. godine

U Impol Sevalu je zaposleno blizu 640 ljudi. Po rečima Tešića, kompanija planira da ih sačuva od otpuštanja. Ne beže ni od isplata zarada niti od primanja novih radnika.

 

U slučaju da potraje kriza zbog korona virusa, kako su naveli, kompanija će smišljati drugačije načine funkcionisanja i rada.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×